czwartek, 30 kwietnia 2015

Krakersy Marchewkowe



Krakersy pieczone z dodatkiem nasion to zdrowy zamiennik popularnych sklepowych batoników, czipsów czy ciastek. Są bezglutenowe, wegańskie, Paleo i bez cukru. A w dodatku, smakują naprawdę super. Ja podjadałam je między posiłkami, gdy tymczasem maluchy chętnie zastąpiły nimi chleb gdy jadły zupę.

Zamiast mąki używamy zmielonych migdałów. Składnikiem łączącym całość jest tarta marchewka. Krakersy przyprawione są czosnkiem i ziołami prowansalskimi, które spokojnie można zamienić na swoje ulubione przyprawy. Warto spróbować i przekonać się, że zdrowe przekąski mogą być naprawdę smaczne. 

Składniki:


  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 duża marchewka, starta na grubych lub małych oczkach (to bez znaczenia)
  • 90 g nasion lnu (siemienia lnianego)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, lub innych ulubionych ziół/ przypraw np. nasion kopru włoskiego, kurkumy, itd.
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej


Przygotowanie:


  1. W dużej misce wymieszać łyżką wszystkie składniki do ich dokładnego połączenia się.
  2. Uformować kulę i rozwałkować ją w prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. 
  3. Przez górny arkusz papieru, delikatnie pociąć ciasto na 5 cm kwadraty.Zdjąć górny arkusz papieru i włożyć ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika  i piec przez 10-15 minut, lub aż do momentu kiedy krakersy będą upieczone i zarumienione. Należy sprawdzać co kilka minut, gdyż niektóre mogą upiec się szybciej i trzeba je wtedy wcześniej wyjąć z piekarnika.
  4. Ostudzić na kratce. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz