poniedziałek, 23 marca 2015

Pomidorowy Krem z Selera


Chociaż nie wszystkie warzywa należą do 'ulubionych', staram się nie ograniczać moich poszukiwań kulinarnych i usiłuję za wszelką cenę znaleźć sposób, aby nawet najbardziej niechciana i nielubiana jarzyna znalazła miejsce w mojej kuchni.


Nigdy nie byłam zwolenniczką selera. Zawsze wyrzucało się go z rosołu, no bo nikt go nie chciał zjeść. Sałatki z selerem mi nie smakowały. Jako uduszony dodatek do obiadu tez mi nie pasował. Ale jako, że seler ma dużo wartości odżywczych, trzeba było go jakoś 'przemycić'. Jest on naładowany antyoksydantami, które chronią przed wolnymi rodnikami i zapobiegają destrukcji komórek. Badania wykazały, że antyoksydanty obecne w selerze chronią przed rakiem jelita grubego. Poza tym, seler jest bogatym źródłem witaminy K, które jest niezbędna do budowy kości i prawidłowego składu krwi.

Najlepszym sposobem na niekochany seler okazała się zupa krem. Czosnek, pomidory, oliwa z oliwek i przyprawy doskonale współgrają z selerem i kreują pyszną zupę w tradycyjnym, włoskim stylu.

'A to feler', westchnął seler ;)



Składniki:


  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy i kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka domowej wegety
  • szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryki
  • sól i pieprz, do smaku
  • oliwa z oliwek, do podania
  • kilka liści świeżej bazylii, do podania


Przygotowanie:


  1. Selera obrać, umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju kokosowym. Gdy się zarumieni, dodać pokrojoną w piórka cebulę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć przez 5 minut. 
  2. Zalać litrem wody, dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie i ugotowane. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem, usuwając liście laurowe. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem. Dolać gotującej się wody jeśli zupa jest za gęsta.
  3. Wmieszać oliwę z oliwek i posypać świeżą bazylią. Smacznego :)
Źródło informacji o selerze: C. Norman Shealy, "The Illustrated Food Remedies Sourcebook".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz