wtorek, 3 marca 2015

Beef Stroganoff



Moje dzieci często zadają mi pytania: 'Mamo, jaka dziś zupa?' albo 'Mamo ugotujesz dziś zupę mięskową?' Kiedyś przygotowywałam Beef Stroganoff tylko na specjalne okazje takie jak Boże Narodzenie lub urodzinowe przyjęcia. Jednak przez ostatnie lata ta zupa stała się tak popularna, że muszę ją gotować częściej.


Nie żebym się skarżyła, gdyż lubię zaspokajać kulinarne potrzeby moich małych (i dużych :) domowników. Na pewno każda mama jest szczęśliwa i w stanie euforii gdy jej dziecko pochłania coś zdrowego i smacznego w kilka sekund.

I ta zupa właśnie taka jest - jest pyszna! Nie tylko jest naładowana dużą ilością warzyw, ale przeplatają się w niej cudowne smaki słodkiej papryki, chilli, czosnku i ziół.

Ten przepis jest bardzo stary i pochodzi z jednego z magazynów sprzed lat (Tiny albo Pani Domu). Jednak nie spoczęłam na laurach i przez lata udoskonalałam i modyfikowałam go, i śmiem powiedzieć że jest tak bliski perfekcji, jak to możliwe... :)

Składniki:



  • 800 g wołowiny, pokrojonej w drobną kostkę lub małe kawałki
  • 350 g pieczarek
  • 400 g marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki, w dowolnych kolorach 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 cytryny
  • 1 bukiet garni
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka śmietany 24%
  • sól, sól ziołowa i pieprz, do smaku
  • trochę posiekanej natki pietruszki, do posypania
  • masło klarowane, do smażenia
Przygotowanie:

  1. Wołowinę wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Wrzucić mięso na dużą, rozgrzaną patelnię, przyprawić sola i pieprzem i smażyć dopóki woda nie wyparuje. Dodać 1 łyżkę masła klarowanego i zarumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do dużego garnka, dodać bukiet garni i ziele angielskie. Gotować przez 1-1,5 godziny lub aż do momentu kiedy mięso będzie w miarę miękkie.
  3. W międzyczasie, umyć i pokroić pieczarki w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić jedną łyżkę masła klarowanego i wrzucić pieczarki. Dodać sól i pieprz i smażyć około 5 minut. Dodać cebulę i smażyć aż warzywa będą lekko złote i zeszklone.
  4. Marchewki obrać i pokroić w małą kostkę. Papryki także pokroić w małą kosteczkę. 
  5. Dodawać warzywa do zupy w kilku turach. Najpierw marchewki, papryczkę chilli i czosnek, gotować 20 minut. Później dodać pieczarki, cebulę i papryki. Gotować następne 20 minut i wtedy dodać pomidory.
  6. Doprawić przyprawami: słodką papryką, solą solą ziołową i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, lub do momentu kiedy warzywa i mięso będą ugotowane.
  7. W osobnej miseczce, wymieszać mąkę ryżową z kilkoma łyżkami wody i śmietaną. Delikatnie wmieszać do zupy.
  8. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz