
Ciężko pobić te słynne, angielskie batoniki. Nie tylko są łatwe i szybie do przygotowania, ale zawsze i wszystkim smakują. A zapach w kuchni podczas pieczenia? Hipnotyzujący!
Składniki:
- 400 g płatków owsianych
- 200 g masła
- 170 g melasy, lub nierafinowanego brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- szczypta imbiru
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 170° C i wyłożyć 32x25 cm blachę papierem do pieczenia.
- Masło, melasę i cukier waniliowy rozpuścić w garnku na małym ogniu. Kiedy masa będzie gładka i przejrzysta, zdjąć z ognia, wlać w płatki owsiane, dodać imbir i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć na blachę i rozprowadzić. Wyrównać łyżką.
- Piec w piekarniku 30-40 minut lub dopóki flapjack będzie brązowy i będzie odstawał od brzegów formy.
- Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.
- Pokroić w kwadraty.
- Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz