wtorek, 31 marca 2015

Koktajl 'Zielono Mi'



Zielony koktajl ze spiruliną? Tak, poproszę!

Spirulina to zielono-niebieskawy proszek z alg, który ostatnimi czasy stał się bardzo popularny i zaliczany jest do tzw. superfoods, czyli produktów o dużej wartości odżywczej, bogatych w witaminy, minerały, białko i antyoksydanty. Spirulina jest bogatym źródłem chlorofilu ( o tym świadczy, chociażby, jej intensywny kolor), aminokwasów i żelaza. Zawiera również kwasy Omega i witaminy z grupy B, witaminę C, D, A i E oraz fosfor, potas, magnez, wapń, sód i cynk.

Warto dodać spirulinę do każdego, nie tylko zielonego, koktajlu, aby podnieść wartość odżywczą naszego codziennego napoju. 



Składniki:


  • 1/2 awokado
  • 1/2 ogórka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 garść szpinaku, lub innej zieleniny
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 330 ml wody kokosowej, lub wody mineralnej
  • 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładki, jednolity płyn. Smacznego :)


Koktajl można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do dwóch dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz