wtorek, 3 marca 2015

Pikantna Zupa z Batatów i Czerwonej Papryki



Pyszna zupa z batatów i czerwonej papryki z charakterem. Poprosicie o dokładkę ;)


Składniki:


  • 1 duży batat
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 szalotki, pokrojone w piórka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka czerwonej papryczki chilli, posiekanej
  • 1 łyżeczka domowej wegety
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1/4-1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, do smaku
  • sól i pieprz, do smaku
  • oliwa z oliwek, etxra virgin, do podania
  • olej kokosowy, do smażenia


Przygotowanie:


  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć szalotki. Dodać pokrojonego w plasterki lub kostkę batata i smażyć aż będzie brązowy ze wszystkich stron. Przyprawić solą i pieprzem. 
  2. Warzywa zalać 1 litrem wody. Dodać pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, pomidory oraz przyprawy i dusić na wolnym ogniu około 20 minut lub aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie.
  3. Zmiksować wszystko blenderem na jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Kiedy zupa przestygnie wmieszać oliwę z oliwek. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz