czwartek, 12 marca 2015

Sałatka z Pieczoną Marchewką



Pieczenie marchewki to doskonały sposób na wydobycie jej smaku, aromatu i głębokiej słodyczy. Wystarczy dodać garstkę ulubionych przypraw, aby zwykłe warzywo przeobrazić w coś niezwykłego. Do tego dodać garść ulubionej zieleniny, cebulkę, fetę, a wszystko posypać podprażonymi na patelni ziarnami sezamu i skropić zdrowymi olejami.

W sałatce użyłam sałaty lodowej, ale spokojnie można ją zastąpić inną zieleniną, jaką macie pod ręką, np. rukolą, roszponką, sałata rzymską czy pekinką. Zamiast fety można dodać sera koziego, a sezam zamienić na pestki dyni, słonecznika lub płatki migdałów. Jakąkolwiek opcję wybierzecie, sałatka będzie pyszna :)


Składniki:


  • 6 marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • 2 łyżki sezamu, podprażonego na patelni
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i soli
  • 2/3 główki sałaty lodowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pieprz, do smaku


Przygotowanie:


  1. Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, olej kokosowy i przyprawy: gałkę muszkatołową, kurkumę, kolendrę i sól. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w piekarniku: cebula będzie bardzo miękka, marchewki mają być miękkie, ale lekko chrupiące.
  2. Sałatę poszatkować i wrzucić do dużej miski/ talerza.
  3. W osobnej miseczce wymieszać składniki na sos sałatkowy: sok z cytryny, ocet jabłkowy, szczyptę kolendry, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek i olej lniany. Doprawić pieprzem.
  4. Na sałatę wyłożyć upieczone marchewki z cebulą i pokrojony w kostkę ser feta. Polać sosem sałatkowym i posypać sezamem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz