poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Orkiszowe Muffiny z Jabłkiem i Cynamonem


Uzależniające muffinki z przepisu Nigelli. Tak nam posmakowały, że ostatnio piekłam je kilkakrotnie. Kombinacja jabłko + cynamon to już klasyka, ale połączenie mąki orkiszowej i migdałów nadaje babeczkom nowego, nietuzinkowego smaku. Jak zawsze, nie za słodkie, pełnowartościowe muffiny, z którymi sklepowa wersja nie może się równać. 


Składniki:


  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego, lub miodu
  • 3 łyżki ksylitolu + 1 łyżka
  • 120 ml oliwy z oliwek (zwykłej, NIE extra virgin)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 jaja
  • 75 g płatków migdałowych


Przygotowanie:


  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z 1 łyżką mąki orkiszowej.
  2. Przesiać mąkę (minus 1 łyżka dodana do jabłek), proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. Wsypać 40 g płatków migdałowych.
  3. Jajka roztrzepać z oliwą z oliwek, syropem klonowym i ksylitolem.
  4. Łyżeczkę sody wymieszać z jogurtem naturalnym.
  5. Połączyć wszystkie składniki. Mieszankę jajeczną wlać do mąki, po czym dodać jogurt. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto w papilotki, uprzednio włożone do silikonowych foremek na muffiny lub specjalnej blaszki.
  6. W osobnej miseczce wymieszać 35 g płatków migdałowych, 1 łyżkę ksylitolu i 1 łyżeczkę cynamonu. Posypać muffiny.
  7. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 30 minut. Smacznego :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kitchen", ale został trochę zmodyfikowany.

Opcjonalnie, zamiast ksylitolu można użyć nierafinowanego cukru brązowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz