wtorek, 14 kwietnia 2015

Śniadaniowy Banana Split/ Breakfast Banana Split


Deser na śniadanie? Ćśśś... Nie mówcie nikomu!

Banana split to słynny amerykański deser składający się z gałek lodów umieszczonych między przekrojonym na pół bananem. Często polany sosem czekoladowym i udekorowany bitą śmietaną. Brzmi kusząco, prawda? W wersji śniadaniowej (i zdrowej!) lodów nie ma ;( Ale smak? To chyba wymarzone śniadanie na długi, leniwy, weekendowy poranek.

Poza tym, ta kombinacja jest naprawdę wszechstronna. Pokrojony w plasterki banan wymieszany ze wszystkimi składnikami będzie stanowił pyszny dodatek do naleśników lub muesli dr. Birchera. 

Składniki:
2 porcje


  • 2 banany, przekrojone na pół
  • 1 łyżka miodu
  • 25 g masła
  • 1 jabłko, starte na tarce o grubych oczkach
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki startej skórki z pomarańczy
  • garść orzechów włoskich, podprażonych na patelni



Przygotowanie:


  1. Na patelni rozpuścić masło z miodem. Podsmażyć przekrojone na pół banany z obu stron (około 3-4 minut) aż będą złociste.
  2. Starte jabłko wymieszać z jogurtem i skórką pomarańczy.
  3. Wyłożyć banany na 2 talerze. Na nie nałożyć jogurt z owocami. Posypać podprażonymi orzechami włoskimi i polać sokiem/ syropem z patelni, który został po smażeniu bananów. Smacznego :)


Breakfast Banana Split


Dessert for breakfast? Enough said!

Ingredients:
Serves 2


  • 2 bananas, cut in half lengthways
  • 1 tablespoon raw honey
  • 25 g unsalted butter
  • 1 apple, grated
  • 2 tablespoons grated orange rind
  • 150 g natural yoghurt
  • a handful of walnuts, crushed and toasted


Preparation:


  1. Melt the butter with the honey in a frying pan. Place the bananas in the frying pan and cook for 3-4 minutes, until golden.
  2. Meanwhile, mix together the yoghurt, grated orange rind and apple.
  3. Spoon the bananas onto 2 plates and top with a large dollop of the yoghurt mixture.
  4. Sprinkle over some toasted walnuts and drizzle with any juices from the pan. Enjoy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz