piątek, 5 czerwca 2015

Ciasteczka Owsiane

Najlepsze





Nigdy nie byłam wielką fanką ciastek, a te sklepowe omijam szerokim łukiem. Jednak te maleństwa całkowicie zmieniły mój światopogląd. Pierwszy raz upiekła je moja mama i odtąd żadne inne ciastka dla mnie nie istnieją. 

Te ciasteczka są niesamowite. Zdrowe, pełne bakalii i orzechów, super kruchutkie i pachnące. Długo utrzymują świeżość i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do 2-3 tygodni.  U nas na drugi dzień nie ma po nich śladu ;) A porcja jest dosyć spora. Bez dwóch zdań, to najlepsze owsiane ciasteczka jakie jadłam.

Składniki:


  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajo 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego)
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miodu, melasy lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 1/2 szklaki orzechów ziemnych, drobno posiekanych


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  2. Z ciasta formować małe kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równej, około 1,5-2 cm odległości. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego najlepiej jest nabierać ciasto łyżką zanurzoną uprzednio w zimnej wodzie i wtedy formować kulki w dłoniach, również wilgotnych. Dużą łyżkę zanurzyć w wodzie i spłaszczać kulki, tak aby powstały okrągłe ciastka.
  3. Piec ciasteczka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut, do momentu aż będą lekko brązowe/ mocno złociste. Wyjąć w piekarnika i ostudzić. Smacznego :) 
Z powodzeniem można użyć innych orzechów, migdałów lub bakalii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz