środa, 3 czerwca 2015

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Bezową Pianką



Pyszne i lekkie owocowe ciasto z rabarbarem i truskawkami upieczone na moim ulubionym gryczanym spodzie. Ponownie, do wypieku używam ksylitolu, przez co ciasto jest trochę dietetyczne i zdrowsze. Ksylitol ma o 50% mniej kalorii od zwykłego cukru. Nie zmienia smaku ciasta i używamy go zdecydowanie mniej niż białego cukru w tradycyjnych wypiekach.

Nadzienie to truskawki i rabarbar skąpane w śmietankowej masie i pokryte gruuuuubą warstwą bezowej pianki. Musicie się skusić. Bez wyrzutów sumienia ;)

Składniki:

Kruchy spód:


  • 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka wody


Nadzienie:


  • 250 g truskawek, pokrojonych na drobne kawałki
  • 400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub nierafinowanego cukru brązowego


Bezowa Pianka:


  • 6 białek
  • 1 łyżka ksylitolu


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki na kruchy spód dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Wyjąć, rozwałkować na kwadrat (u mnie blaszka 30x25 cm)), wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać łyżkę ksylitolu. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze przez 10-15 minut, aż do momentu kiedy pianka się lekko zarumieni.
  4. Ciasto wyjąć i ostudzić. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz