środa, 18 marca 2015

Domowe Żelki/ Homemade Jellies


Te słodkie maleństwa w niczym nie przypominają sklepowych 'smakołyków'. Nie są naładowane cukrem. Nie zawierają nieskończonej ilości składników, której większość z Nas nie jest w stanie zidentyfikować. Nie będą leżeć w nieskończoność; ich data ważności ma 'nieco krótszy' termin. Nie są też tak elastyczne. Ale za to, są zdrowe!

W sumie to nie smakują nawet jak żelki, ale jak najlepsze galaretki. Robi się je ekspresowo, a lista składników (3!) jest naprawdę niewymagająca. Są tak łatwe do przygotowania, że dzieci mogą same zabrać się za wyciskanie soku, mieszanie i wlewanie masy żelkowej do foremki. A co najważniejsze, one naprawdę smakują maluchom, a oczekiwanie i podekscytowanie w oczekiwaniu na efekty u mnie w domu sięgnęło prawie zenitu. Chłopcy już z samego rana pobiegli do lodówki, aby przetestować domowy wyrób. W końcu nie miałam żadnych wyrzutów sumienia pozwalając im zjeść całą porcję żelek :)


Składniki:
na 1 porcję (1 kolor)

  • 80 ml soku owocowego (np. pomarańczowego, cytrynowego, truskawkowego) lub warzywnego (marchewkowego lub buraczanego), najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej, w zależności jak słodkie chcemy żelki)
  • 1 1/2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:


  1. Żelatynę wsypać do małego garnka, zalać sokiem i odstawić na 5-10 minut. 
  2. Następnie, dodać miód i podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. UWAGA: nie zagotować!
  3. Przelać płyn do silikonowej foremki, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego :)

Homemade Jellies

Naturally healthy jellies; without the long list of unrecognisable ingredients you are likely to find on packets of the shop-bought varieties.


Ingredients:

  • 80 ml freshly squeezed fruit juice, e.g. lemon, apple, orange, strawberry, or veg juice like carrot or beetroot
  • 1 tablespoon honey, or more according to taste
  • 1 1/2 tablespoons powdered gelatine

Preparation:

  1. Place the gelatine in a small saucepan, cover with juice and allow to stand for 5-10 minutes.
  2. Then, add the honey and cook over medium-low heat, stirring constantly, for about 5 minutes, until the gelatine is melted. Do not boil!
  3. Pour into an ice-cube or silicon tray and cool slightly. Put in the fridge for a couple of hours, preferably overnight. Enjoy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz