poniedziałek, 16 marca 2015

Owsianka z Nasionami


U mnie już tradycyjnie owsianka lub jaglanka na śniadanie. Jednak, aby urozmaicić sobie poranki, przygotowuję je na różne sposoby. Dzisiaj w wersji z nasionami.

Dlaczego warto jeść nasiona/ pestki? Powodów, czyli wartości odżywczych, jakie zawierają jest mnóstwo. Nasiona są bogatym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów.

Słonecznik - zawiera prowitaminę A, witaminy B, D, E i F, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i cynk. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ nerwowy oraz chroni przed chorobami serca.

Len - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, magnez, żelazo, witaminę E oraz enzymy. Hamuje procesy starzenia się, pomaga w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego oraz wzmacnia włosy i paznokcie oraz poprawia stan skóry.

Ostropest - zwiera przeciwutleniacze, kwasy organiczne, witaminy C i K, miedź, selen oraz cynk. Ochrania i regeneruje wątrobę, poprawia odporność, obniża wysoki poziom cholesterolu oraz cofa zmiany miażdżycowe.

Chia (szałwia hiszpańska) - zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, antyoksydanty oraz błonnik. Poprawia i przyspiesza metabolizm, spowalnia wchłanianie cukru (zalecana przy cukrzycy).

Konopie - zawierają aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega, wapń, żelazo, cynk, fosfor oraz witaminy B i E. Wzmacniają kości, wzmacniają system odpornościowy, oczyszczają jelita i poprawiają pamięć.

Granat - zawiera polifenole, które spowalniają procesy starzenia się, zapobiegają stanom zapalnym i chorobom serca.

Czy trzeba kogoś jeszcze przekonywać? ;)

Składniki:
dla 2 osób


  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 szklanki wody
  • po 1 łyżce nasion: ostropestu, siemienia lnianego, konopi, chia, zmielonych w młynku do kawy
  • 2 łyżki nasion słonecznika, podprażonych na patelni
  • 1-2 łyżki nasion granatu
  • 2 łyżki miodu, syropu ryżowego lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju lnianego


Przygotowanie:


  1. Płatki zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, po czym wmieszać zmielone nasiona, podgotować minutę i zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.
  2. Owsiankę podzielić między dwa talerze i do każdej porcji dodać po 1 łyżce miodu i oleju lnianego. Posypać nasionami słonecznika i granatu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz