piątek, 20 marca 2015

Sernik Czekoladowy/ Chocolate Cheesecake


Długo zastanawiałam się czy nadać temu sernikowi nazwę 'zdrowy'. Bo czy tak naprawdę sernik może być zdrowy? Czy jakiekolwiek ciasto jest naprawdę zdrowe? Chociaż bezglutenowy, bez białego cukru i upieczony tylko z naturalnych składników, na koniec dnia to nadal ciasto i tak nasz organizm je właśnie potraktuje.

A więc powiem tak - jest to najzdrowsza wersja sernika. I jest to naprawdę pyszna wersja - wszak to sernik czekoladowy!


Składniki:

Na kruchy spód:


  • 150 g mąki gryczanej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 125 g masła
  • 2 łyżki wody


Na masę serową:


  • 1 kg sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub kremowego)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki kremówki
  • 2 łyżki kakao (najlepiej surowego)
  • 5 jajek
  • 200 g gorzkiej czekolady, min. 74%, roztopionej w kąpieli wodnej
Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej (min. 74%)
  • 4-5 łyżek tłustej śmietany

Przygotowanie:

Kruchy spód:


  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. 
  2. Wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć na blaszkę do tarty nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 175° C piekarniku przez około 15 minut. Wyjąć i lekko ostudzić.


Masa serowa:


  1. Wszystkie składniki zmiksować do dokładnego połączenia się, na koniec dodając roztopioną czekoladę. Dokładnie zmiksować. 
  2. Wylać na podpieczony spód i piec w nagrzanym do 175° C piekarniku przez 50-60 minut. 
Polewa czekoladowa:

  1. Do roztopionej i przestudzonej czekolady dodać śmietanę. Wymieszać i polać sernik. Smacznego :)
  2. Przed podaniem najlepiej jest sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

Chocolate Cheesecake

Delicious chocolate cheesecake! Is it possible by any means that chocolate cheesecake may taste bad? I don't think so!

This version is as healthy as possible - gluten-free and nearly sugar-free (xylitol + honey + the best quality dark chocolate, c'mon, who's there to complain?). 


Ingredients:

The pastry:


  • 150 g buckwheat flour
  • 1 tablespoon raw honey
  • 1 tablespoon raw cacao powder
  • 125 g unsalted butter
  • 2 tablespoons water


The filling:


  • 1 kg cream cheese or curd cheese
  • 3 tablespoons potato flour
  • 3-4  tablespoons xylitol
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1/3 cup heavy cream
  • 2 tablespoons raw cacao powder
  • 5 eggs
  • 200 g dark chocolate, 74% minimum, melted (I used 81%)
The ganache:

  • 100 g dark chocolate, melted (74% min)
  • 4-5 tablespoons heavy cream


Preparation

The pastry:
  1. Put all the ingredients in a food processor or in a mixer bowl and mix until they combine well. Wrap in some cling film or foil and cool in a fridge for 1 hour.
  2. After this time, take out the pastry and roll it out. Get a tart mould with a removable bottom (base measurement 23 or 25 cm) and grease it with some butter or line with baking paper.
  3. Pre-bake in the pre-heated oven  (175-80°C) for 15 minutes. Remove from the oven and cool slightly.


The filling:


  1. Use a food processor or mixer to blend all the ingredients together, adding the melted chocolate at the very end.
  2. Pour the cheese mixture onto the pre-baked crust and bake for 50-60 minutes at 175°C.
  3. Remove from the oven and leave aside to cool.
The ganache:

  1. Add the cream to the melted chocolate and stir until the mixture is well combined. Spread over the cake. 
  2. Refrigerate the cheesecake for several hours before serving.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz