Bez Jajek, Bezglutenowy
Nie oszukujmy się, wypieki na mące bezglutenowej nie smakują tak samo jak na tradycyjnej mące pszennej. Nie znaczy to jednak, że są gorsze albo niedobre - są po prostu inne, a do ich smaku trzeba się trochę przyzwyczaić.
Przepis na ten chlebek pochodzi z książki 'Free-from Food for Family and Friends' Pippy Newman. Od najmłodszych, dziecięcych lat jej organizm przejawiał wiele nietolerancji pokarmowych, między innymi na gluten i jaja. Mimo to, zostały one zdiagnozowane dopiero w wieku 22 lat. Wtedy została ona zmuszona zaakceptować nowy styl życia i znaleźć sposoby na uczynienie bezglutenowego jedzenia dobrym i apetycznym nie tylko dla osób z alergiami.
I taki właśnie jest ten chlebek. Jest po prostu dobry. Mocno czekoladowy, troszkę zbity (gdyż bezglutenowe wypieki na ogół nie są tak pulchne jak te na mące pszennej), delikatnie słodki z nutą bananową w tle. Myślę, że posmakuje tym wszystkim, którzy są na bezglutenowej diecie i nie tylko.
Składniki:
Przepis na ten chlebek pochodzi z książki 'Free-from Food for Family and Friends' Pippy Newman. Od najmłodszych, dziecięcych lat jej organizm przejawiał wiele nietolerancji pokarmowych, między innymi na gluten i jaja. Mimo to, zostały one zdiagnozowane dopiero w wieku 22 lat. Wtedy została ona zmuszona zaakceptować nowy styl życia i znaleźć sposoby na uczynienie bezglutenowego jedzenia dobrym i apetycznym nie tylko dla osób z alergiami.
I taki właśnie jest ten chlebek. Jest po prostu dobry. Mocno czekoladowy, troszkę zbity (gdyż bezglutenowe wypieki na ogół nie są tak pulchne jak te na mące pszennej), delikatnie słodki z nutą bananową w tle. Myślę, że posmakuje tym wszystkim, którzy są na bezglutenowej diecie i nie tylko.
Składniki:
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 225 g mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 90 g melasy albo nierafinowanego brązowego cukru
- 2 duże, dojrzałe banany
- 120 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 190 º C i wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
- Siemię lniane i proszek do pieczenia wymieszać z 6 łyżkami wody w małej misce i odstawić na chwilę, aż mieszanka zgęstnieje.
- Przesiać mąkę, sodę i kakao. Dodać cukier. Dodać zmiażdżone widelcem lub połamane na małe kawałki banany, oliwę z oliwek i siemię lniane. Zmiksować wszystko na gładką masę w malakserze lub używając blendera.
- Przelać ciasto do foremki i wyrównać powierzchnię łyżką. Piec 30-35 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na kilka minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz