wtorek, 3 marca 2015

Czekoladowy Chlebek Bananowy

Bez Jajek, Bezglutenowy



Nie oszukujmy się, wypieki na mące bezglutenowej nie smakują tak samo jak na tradycyjnej mące pszennej. Nie znaczy to jednak, że są gorsze albo niedobre - są po prostu inne, a do ich smaku trzeba się trochę przyzwyczaić. 

Przepis na ten chlebek pochodzi z książki 'Free-from Food for Family and Friends' Pippy Newman. Od najmłodszych, dziecięcych lat jej organizm przejawiał wiele nietolerancji pokarmowych, między innymi na gluten i jaja. Mimo to, zostały one zdiagnozowane dopiero w wieku 22 lat. Wtedy została ona zmuszona zaakceptować nowy styl życia i znaleźć sposoby na uczynienie bezglutenowego jedzenia dobrym i apetycznym nie tylko dla osób z alergiami.

I taki właśnie jest ten chlebek. Jest po prostu dobry. Mocno czekoladowy, troszkę zbity (gdyż bezglutenowe wypieki na ogół nie są tak pulchne jak te na mące pszennej), delikatnie słodki z nutą bananową w tle. Myślę, że posmakuje tym wszystkim, którzy są na bezglutenowej diecie i nie tylko. 

Składniki:


  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 225 g mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 90 g melasy albo nierafinowanego brązowego cukru
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 120 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 190 º C i wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
  2. Siemię lniane i proszek do pieczenia wymieszać z 6 łyżkami wody w małej misce i odstawić na chwilę, aż mieszanka zgęstnieje.
  3. Przesiać mąkę, sodę i kakao. Dodać cukier. Dodać zmiażdżone widelcem lub połamane na małe kawałki banany, oliwę z oliwek i siemię lniane. Zmiksować wszystko na gładką masę w malakserze lub używając blendera.
  4. Przelać ciasto do foremki i wyrównać powierzchnię łyżką. Piec 30-35 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na kilka minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  5. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz