wtorek, 3 marca 2015

Sałatka z Grillowanym Bakłażanem i Fetą


Gdy widzę zdjęcia smakowitych i ładnie wyglądających potraw to aż mi ślinka cieknie. Ale nad niektórymi się zastanawiam 'Czy to naprawdę jest dobre?' Po kilku przykrych próbach i nieudanych eksperymentach kulinarnych nauczyłam się, że najbezpieczniej jest używać tylko tych składników, które się lubi. Na przykład, nie znoszę surowej kolendry, więc nieważne jak dobra i smaczna jest dana potrawa to ja wiem, że nie będzie mi smakowała jeśli dodam tam chociaż kilka listków tej zieleniny. Proste!


Tutaj, jestem szczęśliwa. Uwielbiam wszystkie składniki i tą kombinację warzyw. Wiem, że niektórzy nie lubią bakłażana, więc nie dodawajcie go albo zastąpcie cukinią, czerwoną papryką lub innym warzywem, które lubicie. Bardzo chciałam tu użyć grillowanego sera koziego gdyż  idealnie wpasował mi się w wizję tej kompozycji. Jednakże jako, że nie jestem jego wielką fanką, zamieniłam go na fetę, która grillowana jest po prostu pyszna i znakomicie dopełnia to całe sałatkowe towarzystwo.


Składniki:


  • 1 bakłażan
  • 3/4 główki sałaty
  • 2 pomidory
  • 1/3 czerwonej papryki 
  • 75 g sera feta
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, do grillowania

Sos sałatkowy:


  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz, do smaku (ja dodałam sporą szczyptę)

Przygotowanie:


  1. Pokroić bakłażana w 0,5 cm kostkę i rozłożyć na blaszce do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem. Posypać solą i posmarować każdy kawałek roztopionym olejem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut wybierając funkcję grill. Wyjąć bakłażana z piekarnika, odwrócić na drugą stronę, położyć obok na blaszce pokrojoną w 2 cm kawałki i posypaną pieprzem fetę. Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 8-10 minut.
  2. W międzyczasie, umyć sałatę i porwać liście na małe kawałki. Rozłożyć i  podzielić między dwa talerze.
  3. Pokroić pomidory i paprykę, ułożyć na talerzach.
  4. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego.
  5. Wyjąć bakłażana z piekarnika i ułożyć na liściach sałaty. Na to rozłożyć ugrillowane plasterki fety.
  6. Polać sosem i podawać. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz