wtorek, 3 marca 2015

Ciasteczka Radości



O Świętej Hildegardzie wspominałam już przy okazji przygotowywania przepisu na winko Św. Hildegardy. Była ona niemiecką filozofką i matką przełożoną w XII-wiecznym, benedyktyńskim zakonie. Ale nie dlatego zdobyła sławę i uznanie wielu wybitnych ludzi medycyny i Kościoła.

Jej bibliografia jest dość wciągająca i czytając wzmianki o jej życiu, można dowiedzieć się wielu naprawdę interesujących faktów. Św. Hildegarda była profetką, która doświadczała wizji i tłumaczyła, że cała jej wiedza i mądrość pochodzą od Boga. Miała także wiele talentów i zdolności; była między innymi poetką, pisarką, fizjoterapeutką i moralistką. Jako jedna z niewielu kobiet cenionych w społeczeństwie miała znaczący wpływ na księży, biskupów, a nawet papieża.

Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki J. Fournier-Rosset, która odwołując się do nauk i filozofii Św. Hildegardy utworzyła zbiór przepisów słynnej benedyktynki. Mimo, że przepis został troszkę zmodyfikowany przez zastąpienie mąki orkiszowej mąką gryczaną i płatkami owsianymi, reszta składników pozostaje bez zmian i w zupełności odzwierciedla oryginał. Wszak Św. Hildegarda postrzegała owies jako wspaniałe ziarno, uszczęśliwiające ludzi młodych, którzy nie mają żadnych problemów ze zdrowiem.

Według Św. Hildegardy te ciasteczka zmieniają nastrój, przywracają uśmiech, "wzbogacają krew i wzmacniają nerwy". Jednym słowem, prowadzą do szczęścia i radości.

Powiem jedno, mnie na pewno uszczęśliwiają :)

P.S. Aby ciasteczka były w 100% bezglutenowe, zaopatrzcie się w bezglutenowe płatki owsiane i bezglutenową mąkę gryczaną. 


Składniki:

  • 1,5 szklanki + 2 kopiaste łyżki mąki gryczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 żółtka
  • 170 g masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki brązowego nierafinowanego cukru lub melasy
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków

Przygotowanie:


  1. Mąkę i płatki wymieszać w misce. Dodać żółtka, cukier, miód, masło, sól i zmielone przyprawy. Wymieszać dokładnie aż wszystkie składniki dobrze się połączą i otrzymamy gładkie, jednolite ciasto.
  2. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
  3. Następnie, wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na obsypanym mąką blacie.
  4. Wyciąć okrągłe ciasteczka szklanką lub foremką.
  5. Ciastka ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez10-15 minut, lub dopóki staną się złote i zarumienione.
  6. Ostudzić na kratce. Smacznego :)

Przepis pochodzi z książki J. Fournier-Rosset (1999) From St. Hildegard's Kitchen i został trochę zmodyfikowany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz