Uzależniające muffinki z przepisu Nigelli. Tak nam posmakowały, że ostatnio piekłam je kilkakrotnie. Kombinacja jabłko + cynamon to już klasyka, ale połączenie mąki orkiszowej i migdałów nadaje babeczkom nowego, nietuzinkowego smaku. Jak zawsze, nie za słodkie, pełnowartościowe muffiny, z którymi sklepowa wersja nie może się równać.
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego, lub miodu
- 3 łyżki ksylitolu + 1 łyżka
- 120 ml oliwy z oliwek (zwykłej, NIE extra virgin)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 75 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z 1 łyżką mąki orkiszowej.
- Przesiać mąkę (minus 1 łyżka dodana do jabłek), proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. Wsypać 40 g płatków migdałowych.
- Jajka roztrzepać z oliwą z oliwek, syropem klonowym i ksylitolem.
- Łyżeczkę sody wymieszać z jogurtem naturalnym.
- Połączyć wszystkie składniki. Mieszankę jajeczną wlać do mąki, po czym dodać jogurt. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto w papilotki, uprzednio włożone do silikonowych foremek na muffiny lub specjalnej blaszki.
- W osobnej miseczce wymieszać 35 g płatków migdałowych, 1 łyżkę ksylitolu i 1 łyżeczkę cynamonu. Posypać muffiny.
- Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 30 minut. Smacznego :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kitchen", ale został trochę zmodyfikowany.
Opcjonalnie, zamiast ksylitolu można użyć nierafinowanego cukru brązowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz