wtorek, 14 kwietnia 2015

Sałatka ze Szparagami i Dynią Piżmową


Szparagi i salami lub szynka parmeńska to klasyczne połączenie. Jednak dla mnie za mało sycące i za mało warzywne. Dorzuciłam garść ulubionych sałat, pestki dyni, cebulę  i pieczoną dynię, i tak powstała bogata kombinacja idealna na każdą porę dnia.

Samo przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne. To czekanie aż warzywa upieką się w piekarniku zajmuje najwięcej czasu. Dlatego warto zaplanować jej przygotowanie nieco wcześniej - rano, jeśli chcemy mieć lekkie i pożywne danie gotowe na lunch, lub dzień wcześniej jeśli chcemy zabrać sałatkę do pracy lub szkoły. 


Składniki:


  • 100 g mixu sałat, np. rukoli, roszponki, szpinaku, itp.
  • 250 g szparagów
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego


Sos sałatkowy:


  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz, do smaku

Plus (opcjonalnie):

  • 8 cienkich plasterków dobrej jakości salami lub szynki parmeńskiej


Przygotowanie:


  1. Zielenię opłukać i ułożyć na talerzu.
  2. Dynię obrać i pokroić w dowolne plasterki lub kostkę. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Dodać pokrojone w grube piórka lub ćwiartki cebule i olej kokosowy. Posypać hojnie solą morską i piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Dodać szparagi i pestki dyni. Wszystko wymieszać i piec przez kolejne 20 minut lub aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie i zarumienione. 
  3. Warzywa wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyłożyć na sałatę.
  4. Wszystkie składniki sosu sałatkowego dokładnie wymieszać i polać warzywa i zieleninę.
  5. Salami lub szynkę podsmażyć na patelni aż do momentu kiedy będą mocno zarumieniona i chrupiąca, prawie jak czipsy. Ułożyć na warzywach. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz