Samo przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne. To czekanie aż warzywa upieką się w piekarniku zajmuje najwięcej czasu. Dlatego warto zaplanować jej przygotowanie nieco wcześniej - rano, jeśli chcemy mieć lekkie i pożywne danie gotowe na lunch, lub dzień wcześniej jeśli chcemy zabrać sałatkę do pracy lub szkoły.
Składniki:
- 100 g mixu sałat, np. rukoli, roszponki, szpinaku, itp.
- 250 g szparagów
- 1/2 dyni piżmowej
- 2 cebule
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sos sałatkowy:
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz, do smaku
Plus (opcjonalnie):
- 8 cienkich plasterków dobrej jakości salami lub szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
- Zielenię opłukać i ułożyć na talerzu.
- Dynię obrać i pokroić w dowolne plasterki lub kostkę. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Dodać pokrojone w grube piórka lub ćwiartki cebule i olej kokosowy. Posypać hojnie solą morską i piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Dodać szparagi i pestki dyni. Wszystko wymieszać i piec przez kolejne 20 minut lub aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie i zarumienione.
- Warzywa wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyłożyć na sałatę.
- Wszystkie składniki sosu sałatkowego dokładnie wymieszać i polać warzywa i zieleninę.
- Salami lub szynkę podsmażyć na patelni aż do momentu kiedy będą mocno zarumieniona i chrupiąca, prawie jak czipsy. Ułożyć na warzywach. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz