wtorek, 3 marca 2015

Frittata z Pomidorami, Szpinakiem i Mozzarellą



Potrzebujecie tu tylko kilka składników, aby ta pyszna i kolorowa frittata pojawiła się na Waszym stole w kilka chwil.



Składniki:

  • 4 jaja
  • kilka łyżek mleka roślinnego (opcjonalnie krowiego)
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 2 garście szpinaku
  • 1-2 garście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżka bazylii
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:


  1. Jajka, mleko i mascarpone wymieszać dokładnie w misce, tak aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły i nie było gródek.
  2. Na patelni roztopić trochę masła klarowanego i wylać miksturę z jajek. Rozrzucić na wierzchu szpinak i pomidorki. Posypać bazylią i smażyć na bardzo wolnym ogniu przez 2 minuty.
  3. Mozzarellę pokroić w kostkę i porozrzucać na wierzchu frittaty. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 10-15 minut lub aż do momentu kiedy masa się zetnie i będzie lekko zarumieniona.
  4. Natychmiast podawać. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz