Potrzebujecie tu tylko kilka składników, aby ta pyszna i kolorowa frittata pojawiła się na Waszym stole w kilka chwil.
Składniki:
- 4 jaja
- kilka łyżek mleka roślinnego (opcjonalnie krowiego)
- 1 czubata łyżka mascarpone
- 2 garście szpinaku
- 1-2 garście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 125 g mozzarelli
- 1 łyżka bazylii
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Jajka, mleko i mascarpone wymieszać dokładnie w misce, tak aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły i nie było gródek.
- Na patelni roztopić trochę masła klarowanego i wylać miksturę z jajek. Rozrzucić na wierzchu szpinak i pomidorki. Posypać bazylią i smażyć na bardzo wolnym ogniu przez 2 minuty.
- Mozzarellę pokroić w kostkę i porozrzucać na wierzchu frittaty. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 10-15 minut lub aż do momentu kiedy masa się zetnie i będzie lekko zarumieniona.
- Natychmiast podawać. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz