wtorek, 3 marca 2015

Brownies z Kaszy Jaglanej


Jest to zdrowa wersja słynnych czekoladowych brownies. I wiecie co? Jest to naprawdę pyszna wersja.

Nigdy nie powiedziałabym, że jest tu kasza jaglana oraz, że nie ma tu ani grama mąki. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe ale zarazem lekkie i nawet się nie spostrzeżecie jak znika kawałek po kawałku.

Naturalne i nieprzetworzone składniki gwarantują, że te brownies są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Także nie wińcie się za to jeśli zjecie więcej niż powinniście.

Składniki:


  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju kokosowego, roztopionego
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1/2 szklanki surowego kakao, lub zwykłego kakao
  • 2 czubate łyżki papki z nerkowców (czyli tego co Wam zostanie po odciśnięciu mleka z nerkowców)
  • 1/4 szklanki mleka z nerkowców
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, można użyć bezglutenowego
  • szczypta soli


Przygotowanie:


  1. Zagotować szklankę wody i lekko osolić. Dodać opłukaną wcześniej kaszę jaglaną i ugotować. Ostudzić.
  2. Zmiksować kaszę w blenderze lub malakserze. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia się składników.
  3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 º C przez 30-40 minut.
  4. Ostudzić, Pokroić w kwadraty i zjeść. Smacznego :)


Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Wprowadziłam kilka modyfikacji aby brownies były jeszcze zdrowsze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz