Nie, ta nutella nie smakuje tak jak jej sklepowy odpowiednik; nie ma tej kremowej i błyszczącej konsystencji i nie jest tak słodka.
Mimo to, smakuje mi. Ma ten niebiański, mocno czekoladowy smak, który doskonale przeplata się z orzechowa nutą orzechów laskowych, siemienia lnianego i nasion konopi.
A co najważniejsze, jest napakowana zdrowymi tłuszczami, witaminami i minerałami, więc nie mam żadnych wyrzutów sumienia wyjadając ją prosto ze słoika.
Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion konopi
- 3 łyżki orzechów laskowych
- 2 czubate łyżki kakao (surowego)
- 2 czubate łyżki proszku maca
- 1-2 łyżki nektaru z agawy, syropu klonowego lub miodu (w zależności jak słodką chcecie nutellę)
- 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
Przygotowanie:
- Orzechy i nasiona zemleć w młynku na drobny proszek.
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, aż masa będzie jednolita i kremowa.
- Przełożyć do szklanego słoika i przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz