wtorek, 3 marca 2015

Wegańska Nutella



Nie, ta nutella nie smakuje tak jak jej sklepowy odpowiednik; nie ma tej kremowej i błyszczącej konsystencji i nie jest tak słodka.

Mimo to, smakuje mi. Ma ten niebiański, mocno czekoladowy smak, który doskonale przeplata się z orzechowa nutą orzechów laskowych, siemienia lnianego i nasion konopi.

A co najważniejsze, jest napakowana zdrowymi tłuszczami, witaminami i minerałami, więc nie mam żadnych wyrzutów sumienia wyjadając ją prosto ze słoika.


Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion konopi
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 2 czubate łyżki kakao (surowego)
  • 2 czubate łyżki proszku maca
  • 1-2 łyżki nektaru z agawy, syropu klonowego lub miodu (w zależności jak słodką chcecie nutellę)
  • 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego

Przygotowanie:

  1. Orzechy i nasiona zemleć w młynku na drobny proszek.
  2. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, aż masa będzie jednolita i kremowa.
  3. Przełożyć do szklanego słoika i przechowywać w lodówce. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz