Pasztet najczęściej kojarzy się nam z kurczakiem, gęsią, kaczką lub wątróbką, ponieważ z tego mięsa najczęściej jest zrobiony. Jednak ten przepis nie ma nic wspólnego z żadnym z tych składników.
Otóż jest zrobiony z białej fasoli i jest świetną alternatywą dla mięsnych specjałów. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 500 g białej fasoli
- 5 cebule
- 2 marchewki, obrane
- 5 jajek
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta kminu rzymskiego
- sól i pieprz, do smaku
- Fasolę namoczyć i zostawić na minimum 12 godzin, najlepiej na noc.
- Następnego dnia, dokładnie opłukać fasolę, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż fasola będzie w miarę miękka.
- Dodać marchewki pokrojone na mniejsze kawałki i gotować dopóki i fasola i marchewki będą miękkie. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- W międzyczasie, obrać i drobno posiekać cebulę. Zarumienić na patelni z łyżką oleju kokosowego i szczyptą soli i pieprzu.
- Ugotowaną fasolę i marchewki zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze.
- Do przetartej masy dodać cebulę, jajka, mielone migdały i przyprawy. Wszystko dobrze razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180° C przez 40 minut, lub aż do momentu kiedy pasztet będzie złoty i będzie odstawał od ścianek blaszki.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz