wtorek, 3 marca 2015

Pasztet z Białej Fasoli



Pasztet najczęściej kojarzy się nam z kurczakiem, gęsią, kaczką lub wątróbką, ponieważ z tego mięsa najczęściej jest zrobiony. Jednak ten przepis nie ma nic wspólnego z żadnym z tych składników.

Otóż jest zrobiony z białej fasoli i jest świetną alternatywą dla mięsnych specjałów. Spróbujcie sami!


Składniki:
  • 500 g białej fasoli
  • 5 cebule
  • 2 marchewki, obrane
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:


  1. Fasolę namoczyć i zostawić na minimum 12 godzin, najlepiej na noc.
  2. Następnego dnia, dokładnie opłukać fasolę, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż fasola będzie w miarę miękka.
  3. Dodać marchewki pokrojone na mniejsze kawałki i gotować dopóki i fasola i marchewki będą miękkie. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
  4. W międzyczasie, obrać i drobno posiekać cebulę. Zarumienić na patelni z łyżką oleju kokosowego i szczyptą soli i pieprzu.
  5. Ugotowaną fasolę i marchewki zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze.
  6. Do przetartej masy dodać cebulę, jajka, mielone migdały i przyprawy. Wszystko dobrze razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  7. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180° C przez 40 minut, lub aż do momentu kiedy pasztet będzie złoty i będzie odstawał od ścianek blaszki.
  8. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz