Były już sałatki z jarmużu, pesto z jarmużu, czipsy z jarmużu... Pora na zupę!
Przynajmniej raz dziennie powinniśmy spożywać zielone warzywa. Zawierają one pokaźną dawkę witaminy C, magnez, oraz kluczowy składnik, który jest również odpowiedzialny za zielony kolor - czyli chlorofil. Chlorofil sprzyja odnowie i oczyszczeniu organizmu, przeciwdziała chorobom rakotwórczym oraz wspomaga układ krwionośny i leczenie takich chorób jak anemia. Poza tym, co zielone jest niskokaloryczne.
Zupa z jarmużu to idealny sposób na wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Zupa jest lekka, pożywna, kremowa, kwaśna i dobrze przyprawiona - takie zupy lubimy! Dodatek groszku stanowi tu 'chrupiący' dodatek. W wersji całkowicie wegańskiej można pominąć creme fraiche lub kwaśną śmietanę, ale ja niektóre zupy lubię w kremowej wersji.
Składniki:
- 200 g jarmużu, bez łodyg, dokładnie opłukanego
- 2 szalotki
- 1 łodyga selera naciowego
- garść natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 4 garście zielonego groszku, mrożonego
- 2 łyżeczki domowej wegety
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz, do smaku
- oliwa z oliwek, extra virgin
- creme fraiche lub kwaśna śmietana, do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jarmuż wrzucić na patelnię, dodać 2 łyżeczki wegety i zalać wodą. Dodać pokrojone szalotki, posiekany ząbek czosnku i pokrojony seler naciowy. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, dodać natkę pietruszki i dusić kolejne 10 minut, lub dopóki warzywa będą miękkie.
- Wszystko przelać do blendera i zmiksować na gładki, jednolity krem. Przelać z powrotem do garnka. Dodać sok z cytryny, majeranek, sól i pieprz oraz groszek. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
- Kiedy zupa lekko przestygnie, wmieszać trochę oliwy w oliwek i zaprawić creme fraiche lub kwaśną śmietaną według uznania.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz