wtorek, 3 marca 2015

Zupa z Jarmużu z Zielonym Groszkiem



Były już sałatki z jarmużu, pesto z jarmużu, czipsy z jarmużu... Pora na zupę! 

Przynajmniej raz dziennie powinniśmy spożywać zielone warzywa. Zawierają one pokaźną dawkę witaminy C, magnez, oraz kluczowy składnik, który jest również odpowiedzialny za zielony kolor - czyli chlorofil. Chlorofil sprzyja odnowie i oczyszczeniu organizmu, przeciwdziała chorobom rakotwórczym oraz wspomaga układ krwionośny i leczenie takich chorób jak anemia. Poza tym, co zielone jest niskokaloryczne.

Zupa z jarmużu to idealny sposób na wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Zupa jest lekka, pożywna, kremowa, kwaśna i dobrze przyprawiona - takie zupy lubimy! Dodatek groszku stanowi tu 'chrupiący' dodatek. W wersji całkowicie wegańskiej można pominąć creme fraiche lub kwaśną śmietanę, ale ja niektóre zupy lubię w kremowej wersji.

Składniki:


  • 200 g jarmużu, bez łodyg, dokładnie opłukanego
  • 2 szalotki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 garście zielonego groszku, mrożonego
  • 2 łyżeczki domowej wegety
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz, do smaku
  • oliwa z oliwek, extra virgin
  • creme fraiche lub kwaśna śmietana, do podania (opcjonalnie)


Przygotowanie:


  1. Jarmuż wrzucić na patelnię, dodać 2 łyżeczki wegety i zalać wodą. Dodać pokrojone szalotki, posiekany ząbek czosnku i pokrojony seler naciowy. Dusić na wolnym ogniu około 10 minut, dodać natkę pietruszki i dusić kolejne 10 minut, lub dopóki warzywa będą miękkie.
  2. Wszystko przelać do blendera i zmiksować na gładki, jednolity krem. Przelać z powrotem do garnka. Dodać sok z cytryny, majeranek, sól i pieprz oraz groszek. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
  3. Kiedy zupa lekko przestygnie, wmieszać trochę oliwy w oliwek i zaprawić creme fraiche lub kwaśną śmietaną według uznania.
  4. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz