Kiedy mam ochotę na ciasteczka, mieszam płatki owsiane z jajkiem, tłuszczem i miodem, a reszta to już kwestia tego co mam pod ręką i co będzie pasowało do mojej mikstury. Tym razem wpasowały się tu figi. Uwielbiam te owoce i stanowią one doskonały, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do ciasteczek.
Figi nadają ciastkom nie tylko słodyczy, ale też lekko ciągnącej się, troszkę gumowej konsystencji. Te ciasteczka to lekka, słodka i smaczna przekąska na każdą porę.
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka fig, drobno posiekanych
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w misie miksera do dokładnego połączenia się. Uformować małe kulki i układać w 3 cm odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dosyć klejące, a więc należy delikatnie zwilżyć dłonie wodą przy tej czynności. Zwilżoną łyżką rozgniatać kule, tak aby powstały okrągłe ciasteczka. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 15 minut lub aż ciastka będą złociste i zarumienione. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz