wtorek, 3 marca 2015

Ciasteczka Owsiane z Figami


Kiedy mam ochotę na ciasteczka, mieszam płatki owsiane z jajkiem, tłuszczem i miodem, a reszta to już kwestia tego co mam pod ręką i co będzie pasowało do mojej mikstury. Tym razem wpasowały się tu figi. Uwielbiam te owoce i stanowią one doskonały, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do ciasteczek. 
Figi nadają ciastkom nie tylko słodyczy, ale też lekko ciągnącej się, troszkę gumowej konsystencji. Te ciasteczka to lekka, słodka i smaczna przekąska na każdą porę.


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka fig, drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w misie miksera do dokładnego połączenia się. Uformować małe kulki i układać w 3 cm odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dosyć klejące, a więc należy delikatnie zwilżyć dłonie wodą przy tej czynności. Zwilżoną łyżką rozgniatać kule, tak aby powstały okrągłe ciasteczka. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 15 minut lub aż ciastka będą złociste i zarumienione. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz