Deser na śniadanie? Ćśśś... Nie mówcie nikomu!
Banana split to słynny amerykański deser składający się z gałek lodów umieszczonych między przekrojonym na pół bananem. Często polany sosem czekoladowym i udekorowany bitą śmietaną. Brzmi kusząco, prawda? W wersji śniadaniowej (i zdrowej!) lodów nie ma ;( Ale smak? To chyba wymarzone śniadanie na długi, leniwy, weekendowy poranek.
Poza tym, ta kombinacja jest naprawdę wszechstronna. Pokrojony w plasterki banan wymieszany ze wszystkimi składnikami będzie stanowił pyszny dodatek do naleśników lub muesli dr. Birchera.
Składniki:
2 porcje
- 2 banany, przekrojone na pół
- 1 łyżka miodu
- 25 g masła
- 1 jabłko, starte na tarce o grubych oczkach
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- garść orzechów włoskich, podprażonych na patelni
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuścić masło z miodem. Podsmażyć przekrojone na pół banany z obu stron (około 3-4 minut) aż będą złociste.
- Starte jabłko wymieszać z jogurtem i skórką pomarańczy.
- Wyłożyć banany na 2 talerze. Na nie nałożyć jogurt z owocami. Posypać podprażonymi orzechami włoskimi i polać sokiem/ syropem z patelni, który został po smażeniu bananów. Smacznego :)
Breakfast Banana Split
Dessert for breakfast? Enough said!
Ingredients:
Serves 2
- 2 bananas, cut in half lengthways
- 1 tablespoon raw honey
- 25 g unsalted butter
- 1 apple, grated
- 2 tablespoons grated orange rind
- 150 g natural yoghurt
- a handful of walnuts, crushed and toasted
Preparation:
- Melt the butter with the honey in a frying pan. Place the bananas in the frying pan and cook for 3-4 minutes, until golden.
- Meanwhile, mix together the yoghurt, grated orange rind and apple.
- Spoon the bananas onto 2 plates and top with a large dollop of the yoghurt mixture.
- Sprinkle over some toasted walnuts and drizzle with any juices from the pan. Enjoy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz