czwartek, 30 kwietnia 2015

Malezyjskie Curry


Nie mogę przejść obojętnie obok warzywnego curry. Mogłoby się wydawać, że bez kurczaka lub baraniny, curry nie może istnieć. Jednak w tej wersji wcale nie brakuje mi mięsa. Dynia piżmowa w połączeniu z warzywami i mlekiem kokosowym sprawia, że danie jest sycące, treściwe i smaczne. Nie brakuje tu czosnku, cebuli, chilli, kurkumy, kolendry czy kminu rzymskiego - wszystkich tych przypraw, które nadają potrawie głębi smaku i wciągają.  Rzadko kończy się na jednej porcji...


Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 2 marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kilka liści kapusty
  • duża garść szpinaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka domowej wegety, lub 350 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, do smażenia
Mieszanka przypraw:

  • 2 ziarna kardamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • szczypta cynamonu
  • szczypta płatków chilli, lub proszku chilli
  • 2 goździki
Wszystkie przyprawy podprażyć na patelni przez kilka minut, po czym zemleć w młynku na gładki proszek.

Przygotowanie:


  1. Na dużej metalowej patelni lub w garnku rozpuścić dużą łyżkę oleju kokosowego. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć przez 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mieszankę przypraw i poddusić jeszcze kilka minut.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę dynię piżmową i marchewkę. Podsmażyć przez kilka minut, po czym dodać mleko kokosowe i bulion warzywny lub 350 ml wody wymieszanej z 1 łyżką domowej wegety. Gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, lub aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie. 
  3. 15 minut przed końcem dodać drobno poszatkowane liście kapusty.
  4. Na samy końcu dodać szpinak i dusić jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem, lub przyprawami: kolendrą, kurkumą lub kminem rzymskim, według uznania. Smacznego :)
Podawać według uznania: z ryżem, z 'ryżem' z kalafiora lub pełnoziarnistym pieczywem.

Trochę zmodyfikowany przepis pochodzi z 'The Art of Eating Well', Hemsley & Hemsley.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz