Nie mogę przejść obojętnie obok warzywnego curry. Mogłoby się wydawać, że bez kurczaka lub baraniny, curry nie może istnieć. Jednak w tej wersji wcale nie brakuje mi mięsa. Dynia piżmowa w połączeniu z warzywami i mlekiem kokosowym sprawia, że danie jest sycące, treściwe i smaczne. Nie brakuje tu czosnku, cebuli, chilli, kurkumy, kolendry czy kminu rzymskiego - wszystkich tych przypraw, które nadają potrawie głębi smaku i wciągają. Rzadko kończy się na jednej porcji...
Składniki:
- 1 cebula
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 1/2 dyni piżmowej
- 2 marchewki
- 1 puszka mleka kokosowego
- kilka liści kapusty
- duża garść szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka domowej wegety, lub 350 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz, do smaku
- olej kokosowy, do smażenia
Mieszanka przypraw:
- 2 ziarna kardamonu
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- szczypta cynamonu
- szczypta płatków chilli, lub proszku chilli
- 2 goździki
Przygotowanie:
- Na dużej metalowej patelni lub w garnku rozpuścić dużą łyżkę oleju kokosowego. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć przez 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Doprawić solą i pieprzem. Dodać mieszankę przypraw i poddusić jeszcze kilka minut.
- Dodać pokrojoną w kostkę dynię piżmową i marchewkę. Podsmażyć przez kilka minut, po czym dodać mleko kokosowe i bulion warzywny lub 350 ml wody wymieszanej z 1 łyżką domowej wegety. Gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut, lub aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie.
- 15 minut przed końcem dodać drobno poszatkowane liście kapusty.
- Na samy końcu dodać szpinak i dusić jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem, lub przyprawami: kolendrą, kurkumą lub kminem rzymskim, według uznania. Smacznego :)
Podawać według uznania: z ryżem, z 'ryżem' z kalafiora lub pełnoziarnistym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz