Pyszne i lekkie owocowe ciasto z rabarbarem i truskawkami upieczone na moim ulubionym gryczanym spodzie. Ponownie, do wypieku używam ksylitolu, przez co ciasto jest trochę dietetyczne i zdrowsze. Ksylitol ma o 50% mniej kalorii od zwykłego cukru. Nie zmienia smaku ciasta i używamy go zdecydowanie mniej niż białego cukru w tradycyjnych wypiekach.
Nadzienie to truskawki i rabarbar skąpane w śmietankowej masie i pokryte gruuuuubą warstwą bezowej pianki. Musicie się skusić. Bez wyrzutów sumienia ;)
Składniki:
Kruchy spód:
- 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka wody
Nadzienie:
- 250 g truskawek, pokrojonych na drobne kawałki
- 400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
- 6 żółtek
- 1 szklanka śmietany kremówki
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki bezglutenowej
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub nierafinowanego cukru brązowego
Bezowa Pianka:
- 6 białek
- 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kruchy spód dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Wyjąć, rozwałkować na kwadrat (u mnie blaszka 30x25 cm)), wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
- Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
- Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać łyżkę ksylitolu. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze przez 10-15 minut, aż do momentu kiedy pianka się lekko zarumieni.
- Ciasto wyjąć i ostudzić. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz