Zupa dla wszystkich miłośników kuchni indyjskiej, fanów curry i orientalnych smaków. Nie gotujemy kalafiora tradycyjnie na parze lub w wodzie, ale pieczemy z mieszanką przypraw garam masala. Do tego dodajemy czosnek, cebulę i liście curry. Voila! Gotowe! Jak ja lubię takie smaki :)
Składniki:
- 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka gorczycy
- 10 liści curry (opcjonalnie, pomińcie jeśli nie możecie dostać)
- 3 cebule, pokrojone w kostkę
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 łyżeczki przyprawy garam masala, lub więcej do smaku
- 750 ml bulionu rosołowego lub warzywnego
- 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz, do smaku
- olej kokosowy
Przygotowanie:
- Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć różyczki kalafiora. Dodać łyżeczkę przyprawy garam masala, czosnek i 2 łyżki oleju kokosowego. Posypać solą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy olej kokosowy się rozpuści, dokładnie wymieszać i piec przez 25-30 minut, aż kalafior zmięknie i będzie zarumieniony.
- W garnku lub na metalowej patelni rozpuścić 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać gorczycę i liście curry. Dodać 3 łyżeczki przyprawy garam masala, pieprz cayenne i pieczonego kalafiora z czosnkiem. Podsmażać przez 1-2 minuty, po czym zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu 10-15 minut.
- Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem i dodać ocet jabłkowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Przepis pochodzi z "Paleo Every Day" P. Evans.
Przepis jest wegański i wegetariański pod warunkiem użycia bulionu warzywnego.
Przepis jest wegański i wegetariański pod warunkiem użycia bulionu warzywnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz