czwartek, 23 kwietnia 2015

Indyjska Zupa Kalafiorowa



Zupa dla wszystkich miłośników kuchni indyjskiej, fanów curry i orientalnych smaków. Nie gotujemy kalafiora tradycyjnie na parze lub w wodzie, ale pieczemy z mieszanką przypraw garam masala. Do tego dodajemy czosnek, cebulę i liście curry. Voila! Gotowe! Jak ja lubię takie smaki :)


Składniki:


  • 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka gorczycy
  • 10 liści curry (opcjonalnie, pomińcie jeśli nie możecie dostać)
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 łyżeczki przyprawy garam masala, lub więcej do smaku
  • 750 ml bulionu rosołowego lub warzywnego
  • 1 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

  1. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć różyczki kalafiora. Dodać łyżeczkę przyprawy garam masala, czosnek  i 2 łyżki oleju kokosowego. Posypać solą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy olej kokosowy się rozpuści, dokładnie wymieszać i piec przez 25-30 minut, aż kalafior zmięknie i będzie zarumieniony. 
  2. W garnku lub na metalowej patelni rozpuścić 1 czubatą łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać gorczycę i liście curry. Dodać 3 łyżeczki przyprawy garam masala, pieprz cayenne i pieczonego kalafiora z czosnkiem. Podsmażać przez 1-2 minuty, po czym zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu 10-15 minut. 
  3. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem i dodać ocet jabłkowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Przepis pochodzi z "Paleo Every Day" P. Evans.

Przepis jest wegański i wegetariański pod warunkiem użycia bulionu warzywnego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz