czwartek, 2 kwietnia 2015

Kulki Orzechowo-Daktylowe/ Date and Nut Chia Balls



Pyszne wegańskie, Paleo, surowe i mega zdrowe kulki orzechowo-daktylowe. To naprawdę wręcz idealna przekąska na te chwile kiedy dopadnie Was głód na coś słodkiego. A w dodatku przygotowuje się je naprawdę szybko.


Składniki:


  • 15 daktyli, posiekanych lub pokrojonych na drobne kawałki
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki chipsów kokosowych
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku maca
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżka oleju koksowego, roztopionego


Plus:


  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych



Przygotowanie:


  1. Orzechy włoskie, migdały, płatki migdałowe i chipsy kokosowe przełożyć do foliowej torebki i przy pomocy młotka kuchennego rozbić na mniejsze kawałki. Konsystencja będzie mieszana - otrzymamy trochę proszku, trochę drobnych kawałków i trochę większych.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Uformować kulki, lekko zanurzając dłonie w wodzie, jeśli masa będzie za mocno się kleić.
  3. W młynku do kawy lub malakserze zemleć łyżkę wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Obtoczyć uformowane kule. 
  4. Kulki są gotowe. Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego :)

Date and Nut Chia Balls

These delicious and superhealthy balls are ideal for those moments when your body starts to creave for something sweet. Totally gluten-free, grain-free, dairy-free and refined sugar-free, they will make a healthy and yummy treat.

Ingredients:

  • 15 dates, destoned, finely chopped
  • 2 tablespoons chia seeds
  • 2 tablespoons flaked almonds
  • 3 tablespoons coconut flakes
  • 1 handful of almonds
  • 1 handful of walnuts
  • 1 teaspoon maca powder
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1 heaped tablespoon coconut oil, melted
Plus:

  • 1 tablespoon flaked almonds
  • 1 tablespoon desiccated coconut

Preparation:

  1. Mix the walnuts, almonds, flaked almonds and coconut flakes. Crush them in a food processor or manually by putting them in a plastic bag and then crushing using a kitchen hammer.
  2. Place all the ingredients in a bowl and mix well. 
  3. Grind the remaining 1 tablespoon flaked almonds and 1 tablespoon desiccated coconut in a mill/ food processor.
  4. Take small amounts of the mixture and roll into balls. 
  5. Coat the balls into the coconut and almond mixture.
  6. The balls can be stored in a fridge for up to 2 weeks. Enjoy :)

Source of inspiration: P. Evans "Paleo Every Day"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz