Pyszne wegańskie, Paleo, surowe i mega zdrowe kulki orzechowo-daktylowe. To naprawdę wręcz idealna przekąska na te chwile kiedy dopadnie Was głód na coś słodkiego. A w dodatku przygotowuje się je naprawdę szybko.
Składniki:
- 15 daktyli, posiekanych lub pokrojonych na drobne kawałki
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki chipsów kokosowych
- 1 garść migdałów
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku maca
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka oleju koksowego, roztopionego
Plus:
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie, migdały, płatki migdałowe i chipsy kokosowe przełożyć do foliowej torebki i przy pomocy młotka kuchennego rozbić na mniejsze kawałki. Konsystencja będzie mieszana - otrzymamy trochę proszku, trochę drobnych kawałków i trochę większych.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Uformować kulki, lekko zanurzając dłonie w wodzie, jeśli masa będzie za mocno się kleić.
- W młynku do kawy lub malakserze zemleć łyżkę wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Obtoczyć uformowane kule.
- Kulki są gotowe. Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego :)
Date and Nut Chia Balls
These delicious and superhealthy balls are ideal for those moments when your body starts to creave for something sweet. Totally gluten-free, grain-free, dairy-free and refined sugar-free, they will make a healthy and yummy treat.
Ingredients:
- 15 dates, destoned, finely chopped
- 2 tablespoons chia seeds
- 2 tablespoons flaked almonds
- 3 tablespoons coconut flakes
- 1 handful of almonds
- 1 handful of walnuts
- 1 teaspoon maca powder
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 1 heaped tablespoon coconut oil, melted
Plus:
- 1 tablespoon flaked almonds
- 1 tablespoon desiccated coconut
Preparation:
- Mix the walnuts, almonds, flaked almonds and coconut flakes. Crush them in a food processor or manually by putting them in a plastic bag and then crushing using a kitchen hammer.
- Place all the ingredients in a bowl and mix well.
- Grind the remaining 1 tablespoon flaked almonds and 1 tablespoon desiccated coconut in a mill/ food processor.
- Take small amounts of the mixture and roll into balls.
- Coat the balls into the coconut and almond mixture.
- The balls can be stored in a fridge for up to 2 weeks. Enjoy :)
Source of inspiration: P. Evans "Paleo Every Day"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz