czwartek, 2 kwietnia 2015

Krem z Brokuła z Kremem z Nerkowców



Aż dziwne, że przepis na zupę z brokuła nie pojawił się do tej pory na blogu. Czas to zmienić! Dziś proponuję kremową zupę brokułową z kremem z nerkowców, który znany jest jako wegański ser kremowy. 

Zupa jest wegańska i napakowana zdrowymi zielonymi warzywami: brokułem, selerem naciowym, natką pietruszki i koperkiem, doprawiona zielonym chilli i czosnkiem. Działa zasadowo na organizm, odkwasza go, oczyszcza i odżywia, a do tego smakuje znakomicie. 

Ważne jest, aby pamiętać, że przy przygotowaniu wegańskich zup kluczową rolę odgrywają przyprawy. Smak każdej na pozór mdłej i niedobrej zupy można zmienić dodając odpowiednio i równoważąc sól, pieprz, sól ziołową, czosnek, chilli i sok z cytryny. Należy także pamiętać, że brokuła nie rozgotowujemy, tylko gotujemy przez dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmięknie. Nie traci on wtedy swoich właściwości odżywczych, no i nie wydziela tak silnie swojego charakterystycznego zapachu, którego wielu z nas po prostu nie lubi ;)

Składniki:

  • 1 duża główka brokuła
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zielonego chilli, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka domowej wegety
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • kilka łyżek soku z cytryny, do smaku
  • olej kokosowy

Krem z nerkowców:

  • 1/2 szklanki nerkowców, namoczonych w wodzie na co najmniej 3-4 godziny
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • kilka łyżek mleka roślinnego 
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dużej metalowej patelni rozpuścić dużą łyżkę oleju kokosowego. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Podsmażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  2. Dodać pokrojony seler naciowy i różyczki brokuła. Dodać domową wegetę, sól, pieprz i zalać całość 1 litrem wody. Dusić na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż do momentu kiedy brokuł delikatnie zmięknie i będzie al dente.
  3. Przełożyć wszystko do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać natkę pietruszki, koperek i sok z cytryny i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
  4. Przygotować krem z nerkowców: nerkowce odcedzić i umieścić z pozostałymi składnikami w blenderze. Zmiksować.
  5. Do porcji zupy wmieszać 1-2 łyżki kremu z nerkowców i posypać natką pietruszki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz