Sernik w kolejnej, zdrowszej odsłonie! Tym razem bardziej tradycyjnie - z bezową pianką. Przepis bazuje na przepisie sernika z rosą, no ale rosa mi tu niestety nie wyszła. Tego się jednak spodziewałam, ponieważ olej słonecznikowy zastąpiłam naturalnym masłem.
Na pewno już zwróciliście uwagę, że nie używam w ogóle oleju słonecznikowego, rzepakowego, roślinnego, itp. Tłuszcze te to najgorszy wybór jeśli chodzi o pieczenie i gotowanie. Zmieniają swoją strukturę podczas podgrzewania, a w konsekwencji są źródłem/ lub przyczyniają się do stanu zapalnego organizmu. Z kolei takie tłuszcze jakich używali nasi dziadkowie, czyli masło lub tłuszcze zwierzęce (tak właśnie, smalec!) są bardziej stabilne i dlatego, bardziej bezpieczne.
A więc, sernik został upieczony z dodatkiem masła. Tradycyjnie już na kruchym, gryczanym spodzie. Posłodzony ksylitolem i syropem klonowym. Wilgotny i nie przesłodzony. Polecam!
Składniki:
Kruchy spód:
- 80 g mąki gryczanej
- 1 łyżka miodu
- 60 g masła
- 2 łyżeczki wody
Masa serowa:
- 1 kg sera, mielonego dwukrotnie
- 4 żółtka
- 2 jaja
- 1 1/2 szklanki pełnego mleka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 130 g masła, roztopionego
- 2 lekko czubate łyżki mąki bezglutenowej, lub budyniu śmietankowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki syropu klonowego
Plus:
- 4 białka
- 1 płaska łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
Kruchy spód:
- Wszystkie składniki zagnieść (ręcznie,w malakserze lub mikserze), owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Następnie, wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na prostokątną blaszkę (30x25 cm)uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 10-15 minut.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki zmiksować mikserem do dokładnego połączenia się składników i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 175-180° C przez 40-45 minut.
- Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania wsypać ksylitol i dokładnie zmiksować. Wylać na masę serową i piec przez kolejne 15-20 minut.
- Sernik studzić początkowo w zamkniętym piekarniku, po czym lekko uchylić drzwiczki. Kiedy sernik całkowicie wystygnie, schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego :)
Meringue Cheesecake
Gluten-free, nearly sugar-free Polish-style cheesecake with meringue topping. Your favourite cake as healthy as possible.
Ingredients:
The pastry:
- 80 g buckwheat flour
- 1 tablespoon honey
- 60 g unsalted butter
- 2 teaspoons cold water
The cheesacake filling:
- 1 kg curd cheese, minced at least twice
- 4 egg yolks
- 2 eggs
- 1 1/2 cup whole milk
- 2 tablespoons vanilla extract
- 130 g unsalted butter, melted
- 2 heaped tablespoons gluten-free flour
- 2 tablespoons xylitol
- 3 tablespoons maple syrup
Plus:
- 4 egg whites
- 1 tablespoon xylitol
Preparation:
The pastry:
- Put all the ingredients in a food processor or in a mixer bowl and mix until they combine well. Wrap in some cling film or foil and cool in a fridge for 1 hour.
- After this time, take out the pastry and roll it out. Get a 30x25 cm baking tray and grease it with some butter or line with baking paper.
- Pre-bake in the pre-heated oven (175-80°C) for 15 minutes. Remove from the oven and cool slightly.
The cheesecake filling:
- Mix all the ingredients until they combine well and pour into the pre-baked pastry. Bake at 175-180° C for 40-45 minutes.
- Whisk the egg whites to soft peaks and then add the xylitol. Whisk for 1 minute. Pour into the cheesecake and bake for further 15-20 minutes.
- Cool the cheescake in the oven, with the doors slightly open. Then, cool in the fridge for several hours. Enjoy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz