Ta sałatka jest idealną propozycją na lunch albo późny obiad. Jest lekka, sycąca i bogata w białko, dlatego głodomory nie powinny narzekać, że się nie najadły ;) Jeżeli nie macie albo nie możecie dostać rzeżuchy wodnej i roszponki, można je zastąpić innymi sałatami, aczkolwiek smak będzie troszkę inny.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża garść rzeżuchy wodnej (rukwi wodnej)
- 1 duża garść roszponki
- kilka liści małej sałaty rzymskiej, drobno pokrojonej lub poszatkowanej
- 1 pomidor
- 1 awokado
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki nasion dyni, podprażonych na patelni
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sol i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Piersi pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i domową wegetą. Usmażyć na oleju kokosowym na brązowy kolor. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, posmarować każdy kawałek kurczaka miodem i posypać sezamem. Podsmażyć i zrobić to samo z drugiej strony. Ostudzić i pokroić w plasterki.
- Rukiew wodną, roszponkę i sałatę rzymską przełożyć do dużej miski. Dodać pokrojonego pomidora, pokrojone w plasterki awokado i kurczaka.
- W miseczce wymieszać jedną łyżkę miodu, sok z cytryny i musztardę. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
- Sałatkę polać sosem i posypać podprażonymi nasionami dyni. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz