wtorek, 3 marca 2015

Zielona Sałatka z Kurczakiem i Awokado



Ta sałatka jest idealną propozycją na lunch albo późny obiad. Jest lekka, sycąca i bogata w białko, dlatego głodomory nie powinny narzekać, że się nie najadły ;) Jeżeli nie macie albo nie możecie dostać rzeżuchy wodnej i roszponki, można je zastąpić innymi sałatami, aczkolwiek smak będzie troszkę inny. 


Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża garść rzeżuchy wodnej (rukwi wodnej)
  • 1 duża garść roszponki
  • kilka liści małej sałaty rzymskiej, drobno pokrojonej lub poszatkowanej
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki nasion dyni, podprażonych na patelni
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sol i pieprz, do smaku


Przygotowanie:


  1. Piersi pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i domową wegetą. Usmażyć na oleju kokosowym na brązowy kolor. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, posmarować każdy kawałek kurczaka miodem i posypać sezamem. Podsmażyć i zrobić to samo z drugiej strony. Ostudzić i pokroić w plasterki.
  2. Rukiew wodną, roszponkę i sałatę rzymską przełożyć do dużej miski. Dodać pokrojonego pomidora, pokrojone w plasterki awokado i kurczaka.
  3. W miseczce wymieszać jedną łyżkę miodu, sok z cytryny i musztardę. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
  4. Sałatkę polać sosem i posypać podprażonymi nasionami dyni. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz