Pyszna zupa z batatów i czerwonej papryki z charakterem. Poprosicie o dokładkę ;)
Składniki:
- 1 duży batat
- 1 duża czerwona papryka
- 3 szalotki, pokrojone w piórka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka czerwonej papryczki chilli, posiekanej
- 1 łyżeczka domowej wegety
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1/4-1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, do smaku
- sól i pieprz, do smaku
- oliwa z oliwek, etxra virgin, do podania
- olej kokosowy, do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć szalotki. Dodać pokrojonego w plasterki lub kostkę batata i smażyć aż będzie brązowy ze wszystkich stron. Przyprawić solą i pieprzem.
- Warzywa zalać 1 litrem wody. Dodać pokrojoną w paski paprykę, papryczkę chilli, pomidory oraz przyprawy i dusić na wolnym ogniu około 20 minut lub aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie.
- Zmiksować wszystko blenderem na jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Kiedy zupa przestygnie wmieszać oliwę z oliwek. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz