wtorek, 3 marca 2015

Chleb, Który Zmienia Życie/ Life-changing Loaf of Bread



Przepis na ten chleb już od jakiegoś czasu krąży po międzynarodowych i krajowych blogach kulinarnych. Mało tego, można by rzec, że  zrobił on nie lada karierę i zrewolucjonizował pieczenie chleba, a samej nazwie 'chleb' nadał nowy wyraz. Autorką przepisu jest Sarah Britton stojąca za nietuzinkową stroną i cudownymi przepisami na My New Roots.

Niewtajemniczeni na pewno zapytają 'Ale co to jest za chleb i o co w nim chodzi?' Chleb jak chleb, mogłoby się wydawać. Mąka, woda i drożdże lub zakwas - ot, i cała filozofia! Otóż właśnie, że nie. Lista składników nie jest taka oczywista i trzeba się wcześniej zaopatrzyć w co po niektóre z nich; za to samo przygotowanie tego chleba to podręcznikowe 5 minut (z zegarkiem w ręku!).

Największa niespodzianka to fakt, że chleb jest pieczony bez dodatku mąki. Składnikiem sklejającym całość są nasiona babki płesznik, na której dobroczynne właściwości zwróciła już uwagę Św. Hildegarda. Nasiona babki oczyszczają przewód pokarmowy, odnawiają krew i wspomagają pracę układu pokarmowego. Bardzo chłoną wodę, dlatego przy ich spożyciu ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynu. Pozostałe składniki chleba to nasiona słonecznika, chia, orzechy i płatki owsiane.

Jeżeli jesteście przyzwyczajenie do tradycyjnego sposobu pieczenia chleba, no to uwaga - kolejna niespodzianka! Przy tym bochenku nie trzeba przygotowywać zakwasu, rozrabiać drożdży, wyrabiać chleba, czekać aż urośnie, itp. Cała praca polega na dokładnym wymieszaniu wszystkich składników w misce (lub foremce) i pozostawieniu ich na minimum dwie godziny. Ale chleb może stać dłużej. Pieczemy kiedy chcemy lub potrzebujemy. To chleb czeka na nas, a nie my na chleb. 

Jeśli chodzi o smak, to chlebek jest pyszny. Naprawdę warto upiec i zmienić swoje życie ;)

Składniki:


  • 135 g nasion słonecznika
  • 90 g nasion siemienia lnianego
  • 65 g orzechów laskowych
  • 145 g płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 350 ml wody (dałam kilka łyżek więcej)


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać w dużej misce i przełożyć do podłużnej foremki. Odstawić na minimum 2 godziny.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku w 175° C około godziny. Chleb jest upieczony kiedy jest brązowy na wierzchu i kiedy bez problemu odstaje od brzegów formy.
  3. Ostudzić całkowicie przed krojeniem.
  4. Smacznego :)

Life-changing Loaf of Bread


Ingredients:

  • 135 g sunflower seeds
  • 90 g golden lineseeds
  • 65 g hazelnuts
  • 145 g oats
  • 2 tablespoons chia seeds
  • 4 tablespoons psyllium husk
  • 1 tablespoon sea salt
  • 1 tablespoon honey or maple syrup
  • 3 tablespoons coconut oil, melted
  • 350 ml water ( I added a little bit more)
Preparation:

  1. Mix all the ingredients in a large bowl and spoon into a bread tin lined with baking paper. Set aside for at least two hours. 
  2. Bake in a pre-heated oven at 175° for about an hour. The bread is ready when it's brown on the outside and it's pulling away from the sides.
  3. Leave to cool completely before serving. Enjoy :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz