wtorek, 3 marca 2015

Muesli Dr. Birchera na 3 sposoby/ Dr. Bircher's Muesli - 3 fantastic ways!

Oto słynne muesli dr. Birchera. Cała technika przygotowania tego muesli polega na tym, że płatków nie gotujemy, tylko moczymy dzień wcześniej i zostawiamy na noc w lodówce. 

Szczerze powiedziawszy, długo nie byłam przekonana co do tego typu śniadania (mama radziła mi taki sposób przygotowania już rok temu!). Nie mogłam sobie wyobrazić smaku płatków bez gotowania, a poza tym miałabym jeść ZIMNE płatki? Jednak chyba na wszystko przychodzi czas, no i voila! Muesli gotowe! Teraz żałuję, że tak długo zwlekałam, a korzenna kombinacja jest po prostu obłędna! Polecam!

P.S. A co do temperatury śniadania, wyjęłam miskę wcześniej i postawiłam na 30 minut na gorącym grzejniku :)

UWAGA! Muesli jest bezglutenowe pod warunkiem użycia płatków owsianych bezglutenowych. 


1. Korzenne Muesli





Składniki:
1 porcja

  • 60 g płatków owsianych 
  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • garść owoców goi
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 gruszki


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki oprócz jabłka, gruszki i miodu wymieszać w miseczce, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
  2. Następnego dnia wyjąć, usunąć anyż i dodać starte jabłko i gruszkę oraz miód. Wymieszać. Smacznego :)




2. Z Nasionami i Orzechami



Składniki:


  • 70 g płatków owsianych
  • szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka rodzynek
  • kilka nerkowców


Plus (opcjonalnie):


  • garść ulubionych owoców
  • 2 łyżka jogurtu naturalnego 
  • łyżeczka miodu


Przygotowanie:

Płatki owsiane, nasiona i orzechy zalać mlekiem, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wmieszać owoce, jogurt i miód. Smacznego :)



3. Waniliowo-Pomarańczowo-Bananowe




Składniki:


  • 70 g płatków owsianych
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 200 ml mleka roślinnego
  • ziarenka z 1/5 laski wanilii
  • 1 banan


Plus (opcjonalnie):


  • miód, do smaku
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Płatki zalać mlekiem i sokiem. Dodać ziarenka wanilii i wymieszać. Przykryć folią i wstawić a noc do lodówki.


Dr. Bircher's Muesli


1. Spiced Oats

Ingredients:

  • 60 g oats (gluten-free if you wish)
  • 200 ml almond milk (or any other milk)
  • a handful of goji berries
  • 1 star anise
  • 1/4 teaspoon ground allspice
  • a pinch of cinnamon
  • 1 teaspoon raw cacao powder
  • 1 teaspoon honey
  • 1/2 an apple
  • 1/2 a pear
Preparation:

  1. Mix the oats, milk, goji berries, spices and cacao in a bowl, cover with some cling film and put in the fridge overnight.
  2. Next morning, add the honey, grated apple and pear. Stir well and serve. Enjoy :)

2. With Seeds and Nuts

Ingredients:

  • 70 g oats
  • 1 cup of plant milk 
  • 1 teaspoon sunflower seeds
  • 1 teaspoon chia seeds
  • 1 tablespoon raisins
  • a handful of cashew nuts
Mix the ingredients in a bowl, cover with some cling film and put in the fridge overnight.

Plus (optional):


  • a handful of favourite fruits/ berries
  • 2 tablespoons natural yoghurt
  • 1 tablespoon raw honey

Add these ingredients the next morning. Enjoy :)


3. Vanilla, Orange and Banana

  • 70 oats
  • 1/2 cup orange juice, freshly squeezed
  • 200 ml plant milk
  • pods of 1/5 vanilla pod
  • 1 banana


Plus (optional):


  • honey, to taste
  • 1-2 tablespoons natural yoghurt
Preparation:

  1. Mix the oats with orange juice, plant milk and vanilla pods in a bowl. Cover with foil and put in the fridge overnight.
  2. Next morning add the sliced banana and optionally some honey and natural yoghurt.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz