wtorek, 3 marca 2015

Dyniowa Zupa z Tahini



To nie moja pierwsza zupa dyniowa, jaką gotowałam, ale takiego rezultatu się nie spodziewałam. Smak jest po prostu rewelacyjny!

To zazwyczaj przyprawa curry lub kurkuma rządzi smakiem zupy dyniowej i nadaje jej smak - taka wersja jest najbardziej popularna. Jednak w tej zupie pałeczkę przejmuje kolendra nadając dyni nowy, aromatyczny i wciągający smak. A do tego idealnie wkomponowujący się w całość sos tahini... Śmiem rzec, że to jedna z najlepszych wegańskich zup, jakie ostatnio gotowałam.

Składniki:

  • 800 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę lub grube plastry
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżeczka domowej wegety
  • olej kokosowy, do smażenia

Sos tahini:

  • 1 łyżka tahini
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli


Przygotowanie:


  1. Cebule, posiekany czosnek i imbir podsmażyć na oleju kokosowym. 
  2. Dodać dynię, wegetę oraz kolendrę i zalać wszystko 1 litrem wody. Gotować a wolnym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Zmiksować wszystko blenderem na gładki krem i doprawić solą i szczyptą pieprzu.
  4. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu tahini.
  5. Wmieszać sos do zupy i podawać. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz