To nie moja pierwsza zupa dyniowa, jaką gotowałam, ale takiego rezultatu się nie spodziewałam. Smak jest po prostu rewelacyjny!
To zazwyczaj przyprawa curry lub kurkuma rządzi smakiem zupy dyniowej i nadaje jej smak - taka wersja jest najbardziej popularna. Jednak w tej zupie pałeczkę przejmuje kolendra nadając dyni nowy, aromatyczny i wciągający smak. A do tego idealnie wkomponowujący się w całość sos tahini... Śmiem rzec, że to jedna z najlepszych wegańskich zup, jakie ostatnio gotowałam.
Składniki:
- 800 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę lub grube plastry
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku
- 10 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżeczka domowej wegety
- olej kokosowy, do smażenia
Sos tahini:
- 1 łyżka tahini
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Cebule, posiekany czosnek i imbir podsmażyć na oleju kokosowym.
- Dodać dynię, wegetę oraz kolendrę i zalać wszystko 1 litrem wody. Gotować a wolnym ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować wszystko blenderem na gładki krem i doprawić solą i szczyptą pieprzu.
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu tahini.
- Wmieszać sos do zupy i podawać. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz