Pieczenie marchewki to doskonały sposób na wydobycie jej smaku, aromatu i głębokiej słodyczy. Wystarczy dodać garstkę ulubionych przypraw, aby zwykłe warzywo przeobrazić w coś niezwykłego. Do tego dodać garść ulubionej zieleniny, cebulkę, fetę, a wszystko posypać podprażonymi na patelni ziarnami sezamu i skropić zdrowymi olejami.
W sałatce użyłam sałaty lodowej, ale spokojnie można ją zastąpić inną zieleniną, jaką macie pod ręką, np. rukolą, roszponką, sałata rzymską czy pekinką. Zamiast fety można dodać sera koziego, a sezam zamienić na pestki dyni, słonecznika lub płatki migdałów. Jakąkolwiek opcję wybierzecie, sałatka będzie pyszna :)
Składniki:
- 6 marchewek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g fety
- 2 łyżki sezamu, podprażonego na patelni
- szczypta gałki muszkatołowej
- po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i soli
- 2/3 główki sałaty lodowej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta kolendry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, olej kokosowy i przyprawy: gałkę muszkatołową, kurkumę, kolendrę i sól. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w piekarniku: cebula będzie bardzo miękka, marchewki mają być miękkie, ale lekko chrupiące.
- Sałatę poszatkować i wrzucić do dużej miski/ talerza.
- W osobnej miseczce wymieszać składniki na sos sałatkowy: sok z cytryny, ocet jabłkowy, szczyptę kolendry, zioła prowansalskie, oliwę z oliwek i olej lniany. Doprawić pieprzem.
- Na sałatę wyłożyć upieczone marchewki z cebulą i pokrojony w kostkę ser feta. Polać sosem sałatkowym i posypać sezamem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz