sobota, 14 marca 2015

Sałatka ze Złotym Burakiem/ Golden Beetroot Salad


Już samo zdjęcie przykuwa uwagę - 'Co to jest to żółto-złote?' To jest właśnie złoty burak. Nie jest on jeszcze tak popularny i powszechny, ale okazjonalnie można go spotkać na marketach lub sklepach, albo... wykopać ze swojego ogródka.  

Złoty burak ma podobną wartość odżywczą do tradycyjnego buraka, ale główną różnicą jest oczywiście kolor; no i to, że ten burak nie farbuje. Nie trzeba zakładać rękawiczek i szorować rąk po obieraniu.

Jak go wykorzystać? Zupa lub sałatka to najlepsza odpowiedź. Pomysł na błyskawiczne marynowanie warzyw w occie winnym podpatrzyłam kiedyś w programie Jamiego Olivera. I jest on naprawdę świetny. Warzywa lekko miękną, dlatego jeśli używamy warzyw korzennych, jest to idealna metoda na ich surowe przygotowanie. Poza tym, taka ekspresowa marynata to bomba smakowa sama w sobie (wszyscy kochamy sałatki ze słoiczka, prawda?). Nie potrzeba dużo więcej - trochę sałaty, fety, no i garść podprażonych pestek, aby postawić kropkę nad i.



Składniki:


  • 1 mała sałata rzymska
  • 1 złoty burak
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g fety
  • kilka łyżek soku z limonki
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki nasion dyni, podprażonych na patelni
  • pieprz


Przygotowanie:


  1. Buraka obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i ocet. Odstawić na 10-15 minut ('zamarynować').
  2. Fetę pokroić w kostkę, ułożyć na małej blaszce i posypać pieprzem. Grillować w nagrzanym piekarniku, aż lekko się roztopi i zarumieni.
  3. Sałatę umyć i porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, dodać buraka z cebulą i fetę. Całość skropić sokiem z limonki i posypać nasionami dyni. Doprawić do smaku pieprzem, i ewentualnie solą. Smacznego :)

Golden Beetroot Salad


Ingredients:


  • 1 small Romaine lettuce
  • 1 golden beetroot
  • 1 red onion
  • 150 g feta
  • 3-4 tablespoons lime juice
  • 1 tablespoon red wine vinegar
  • 2 tablespoons pumpkin seeds, toasted
  • pepper, to taste

Preparation:


  1. Peel, rinse and slice the beetroot very finely. Add the sliced in half-moons onion and red wine vinegar. Let it marinade for 10-15 minutes.
  2. Cut the feta into cubes, lay on a small baking tray lined with baking paper ad sprinkle with some pepper. Grill in a pre-heated oven until it's melted and lighlty golden/ brown.
  3. Wash the lettuce and tear into small pieces. Arrange on the plate. Add the beetroot, onion and feta. Drizzle with the lime juice and sprinkle with pumpkin seeds. Add pepper, to taste, and optionally a little bit of salt. Enjoy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz