Tabbouleh to słynne tradycyjne Arabskie danie przygotowywane z kaszy bulgur (z pszenicy), pomidorów, cebuli i świeżych, drobno posiekanych ziół: mięty i pietruszki, przyprawione sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą z oliwek.
Na blogu, proponuję zdrowszą i bezglutenową wersję z komosą ryżową. Wiosna już tuż tuż, a tym samym nasze ogródki obrodzą w nowalijki - warto jest wykorzystać je w tej sałatce. Rzodkiewka, sałata czy szczypiorek znakomicie się sprawdzą w tj kolorowej i lekkiej kompozycji.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 pomidor
- 5-6 rzodkiewek
- 1 garść rukwi wodnej
- 1 mała garść posiekanej natki pietruszki
- 1 mała garść posiekanego szczypiorku
- kilka łyżek oliwy z oliwek, extra virgin
- szczypta kminu rzymskiego
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Pomidora pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszać w komosą ryżową.
- W osobnym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, sok z limonki, kmin rzymski, sól i pieprz. Polać sosem komosę i warzywa. Smacznego :)
Spring-y Tabbouleh
A healthy, gluten free, dairy free and vegan bowl of salad with quinoa, vegetables and light dressing.
Ingredients:
- 1 cup cooked quinoa
- 1 tomato
- 5-6 radishes
- a handful of watercress
- 1 small handful of parsley, finely chopped
- 1 small handful of chives, finely chopped
- a few tablespoons olive oil, extra virgin
- a pinch of cumin
- juice of 1 lime
- salt and pepper, to taste
Preparation:
Cut the tomato into small cubes. Slice the radishes. Mix all the veggies with the cooked quinoa.
In a bowl, mix the olive oil, lime juice, cumin, salt and pepper. Drizzle over the vegetables mixed with the quinoa. Enjoy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz