Wegański
Eggnog to tradycyjny koktajl przygotowywany z mleka, cukru, śmietany i jajek, spożywany w okresie świąt Bożego Narodzenia i Dziękczynienia w USA i Kanadzie. Często jest serwowany z dodatkiem alkoholu, np. rumu i brandy, a także przypraw takich jak gałka muszkatołowa lub cynamon.
Tradycyjnej wersji nie robiłam i nie próbowałam. Za to wyszperałam na blogu My New Roots wegańską wersję tego słynnego napoju. Jest absolutnie przepyszna - to chyba jeden z najlepszych koktajli jakie piłam. A w dodatku jest zdrowy, lekki i bez wyrzutów sumienia. Ilość przypraw jest tylko wstępną sugestią i można zmienić proporcje dostosowując smak do swoich preferencji. Ja lubię dodać dość hoooooojną szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Super koktajl nie tylko na świąteczne dni.
Składniki:
- 1 mrożony banan
- 2 figi
- 3 łyżki nasion sezamu
- 2 łyżki nasion konopi
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- szczypta kurkumy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Nasiona sezamu namoczyć ze szczyptą soli i pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia wszystkie składniki należy włożyć do pojemnika i dokładnie zmiksować blenderem.
Najlepiej jest użyć wysokoobrotowego blendera. Jeżeli go nie nie posiadamy (ja nie posiadam) należy wszystko zmiksować w zwykłym blenderze. Zajmie to nieco dłużej czasu i konsystencja nie będzie aż tak kremowa.
Źródło przepisu : My New Roots.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz