wtorek, 3 marca 2015

Eggnog

Wegański


Eggnog to tradycyjny koktajl przygotowywany z mleka, cukru, śmietany i jajek, spożywany w okresie świąt Bożego Narodzenia i Dziękczynienia w USA i Kanadzie. Często jest serwowany z dodatkiem alkoholu, np. rumu i brandy, a także przypraw takich jak gałka muszkatołowa lub cynamon.

Tradycyjnej wersji nie robiłam i  nie próbowałam. Za to wyszperałam na blogu My New Roots wegańską wersję tego słynnego napoju. Jest absolutnie przepyszna - to chyba jeden z najlepszych koktajli jakie piłam. A w dodatku jest zdrowy, lekki i bez wyrzutów sumienia. Ilość przypraw jest tylko wstępną sugestią i można zmienić proporcje dostosowując smak do swoich preferencji. Ja lubię dodać dość hoooooojną szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Super koktajl nie tylko na świąteczne dni.


Składniki:


  • 1 mrożony banan
  • 2 figi
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki nasion konopi
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta kurkumy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Nasiona sezamu namoczyć ze szczyptą soli i pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia wszystkie składniki należy włożyć do pojemnika i dokładnie zmiksować blenderem.

Najlepiej jest użyć wysokoobrotowego blendera. Jeżeli go nie nie posiadamy (ja nie posiadam) należy wszystko zmiksować w zwykłym blenderze. Zajmie to nieco dłużej czasu i konsystencja nie będzie aż tak kremowa.

Źródło przepisu : My New Roots.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz