Bez Mąki, Bezglutenowy
Pora na kolejny bezglutenowy chlebek pieczony wyłącznie na ziarnach z dodatkiem nasion babki płesznik. Jeśli piekliście już Chleb, który Zmienia Życie i polubiliście go, to ten jest następny w kolejce.
Składniki:
- 100 g jarmużu, bez łodyg i pokrojonego na kawałki
- 45 g nasion słonecznika
- 70 g nasion dyni
- 125 migdałów, podprażonych na patelni i pokrojonych na kawałki
- 25 g nasion chia
- 100 g płatków jaglanych
- 3 łyżki nasion babki płesznik
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu ryżowego
- 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 350 ml wody
Przygotowanie:
- Jarmuż poddusić na patelni w niewielkiej ilości wody aż zmięknie. Odcedzić i wystudzić.
- Wszystkie składniki łącznie z jarmużem dokładnie wymieszać w dużej misce. Przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 1-2 godziny.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 170-180º C przez 50 minut. Smacznego :)
Kale Bread
Good for you grain-free and gluten-free bread. One or two slices is enough to beat that bread craving. Delicious toasted!
Ingredients:
- 100 g kale, stems removed, cut into pieces
- 45 g sunflower seeds
- 70 g pumpkin seeds
- 125 g flaked almonds, toasted
- 25 g chia seeds
- 100 g millet flakes, or quinoa flakes
- 3 tablespoons psyllium husk
- 1 tablespoon coconut flour
- 1 tablespoon sea salt
- 1 tablespoon rice malt syrup, or honey, or maple syrup
- 4 tablespoons coconut oil, melted
- 350 ml water
Preparation:
- Sautee the kale with a little bit of water in a frying pan for a few minutes. When it softens lightly, drain and cool.
- Add the kale to the ramaining ingredients and stir everyting well. Spoon into a bread tin lined with baking paper and set aside for 1-2 hours.
- Bake in a pre-heated oven at 170-180º C for about an hour. Enjoy :)
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z 'Honestly Healthy Cleanse' N.Corrett.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz