wtorek, 3 marca 2015

Chleb z Jarmużem/ Kale Bread

Bez Mąki, Bezglutenowy



Pora na kolejny bezglutenowy chlebek pieczony wyłącznie na ziarnach z dodatkiem nasion babki płesznik. Jeśli piekliście już Chleb, który Zmienia Życie i polubiliście go, to ten jest następny w kolejce.



Składniki:



  • 100 g jarmużu, bez łodyg i pokrojonego na kawałki
  • 45 g nasion słonecznika
  • 70 g nasion dyni
  • 125 migdałów, podprażonych na patelni i pokrojonych na kawałki
  • 25 g nasion chia
  • 100 g płatków jaglanych
  • 3 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu ryżowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 350 ml wody


Przygotowanie:


  1. Jarmuż poddusić na patelni w niewielkiej ilości wody aż zmięknie. Odcedzić i wystudzić.
  2. Wszystkie składniki łącznie z jarmużem dokładnie wymieszać w dużej misce. Przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 1-2 godziny.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w 170-180º C przez 50 minut. Smacznego :)

Kale Bread

Good for you grain-free and gluten-free bread. One or two slices is enough to beat that bread craving. Delicious toasted!


Ingredients:

  • 100 g kale, stems removed, cut into pieces
  • 45 g sunflower seeds
  • 70 g pumpkin seeds
  • 125 g flaked almonds, toasted
  • 25 g chia seeds
  • 100 g millet flakes, or quinoa flakes
  • 3 tablespoons psyllium husk
  • 1 tablespoon coconut flour
  • 1 tablespoon sea salt
  • 1 tablespoon rice malt syrup, or honey, or maple syrup
  • 4 tablespoons coconut oil, melted
  • 350 ml water
Preparation:

  1. Sautee the kale with a little bit of water in a frying pan for a few minutes. When it softens lightly, drain and cool. 
  2. Add the kale to the ramaining ingredients and stir everyting well. Spoon into a bread tin lined with baking paper and set aside for 1-2 hours.
  3. Bake in a pre-heated oven at 170-180º C for about an hour. Enjoy :)



Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z 'Honestly Healthy Cleanse' N.Corrett.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz