Coś dla miłośników mięsnych dań - pyszna, sycąca i pikantna frittata, która dostarczy Wam pokaźnej dawki energii na wiele godzin.
Składniki:
- 4 garście jarmużu, liści poobrywanych z łodyg i dokładnie umytych
- 120 g chorizo, pokrojonej w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- garść suszonych pomidorów
- 4 jaja
- 2 kopiaste łyżki creme fraiche
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowego), lub innego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól i pieprz, do smaku
- masło klarowane, do smażenia
Przygotowanie:
- Jarmuż wrzucić na patelnię, posolić i zalać wodą. Dusić na wolnym ogniu 5-7 minut, po czym odlać nadmiar wody, dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego i podsmażyć.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szalotki pokrojone w piórka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz słodką papryką i lubczykiem.
- Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i chorizo. Smażyć jeszcze przez chwilę, aż kiełbasa będzie zarumieniona.
- W misce roztrzepać trzepaczką jajka, dodać mleko i creme fraiche. Wszystko dokładnie razem wymieszać i wylać na warzywa. Smażyć jeszcze minutę, po czym przełożyć frittatę do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz