wtorek, 3 marca 2015

Frittata z Jarmużem, Chorizo i Suszonymi Pomidorami



Coś dla miłośników mięsnych dań - pyszna, sycąca i pikantna frittata, która dostarczy Wam pokaźnej dawki energii na wiele godzin.


Składniki:


  • 4 garście jarmużu, liści poobrywanych z łodyg i dokładnie umytych
  • 120 g chorizo, pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • garść suszonych pomidorów
  • 4 jaja
  • 2 kopiaste łyżki creme fraiche
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam migdałowego), lub innego 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól i pieprz, do smaku
  • masło klarowane, do smażenia


Przygotowanie:


  1. Jarmuż wrzucić na patelnię, posolić i zalać wodą. Dusić na wolnym ogniu 5-7 minut, po czym odlać nadmiar wody, dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego i podsmażyć.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szalotki pokrojone w piórka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku oraz słodką papryką i lubczykiem.
  3. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i chorizo. Smażyć jeszcze przez chwilę, aż kiełbasa będzie zarumieniona.
  4. W misce roztrzepać trzepaczką jajka, dodać mleko i creme fraiche. Wszystko dokładnie razem wymieszać i wylać na warzywa. Smażyć jeszcze minutę, po czym przełożyć frittatę do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz