wtorek, 3 marca 2015

Zupa Marchewkowa



Marchew jest bez wątpienia najbardziej popularnym, wszechstronnym i wszechobecnym z warzyw. Kiedy wprowadzamy pokarmy stałe dla niemowląt, jakie warzywo najpierw im dajemy? Marchewkę! Jaki jest najlepszy, prastary sposób na biegunkę? Marchwianka! Jak uzyskać piękną i ciemną karnację? Pić sok marchewkowy! 

Ale co my tak naprawdę o tej marchewce wiemy poza tym, że jest zdrowa i pomarańczowa? Otóż marchewka jest uzbrojona w szereg minerałów takich jak magnez, potas, sód, wapń, fosfor, cynk i żelazo. Jest też bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, E, K, z witaminą C na czele oraz zawiera takie związki jak kwas foliowy, kwas jabłkowy, kumaryny i flawonoidy. Marchewka jest też głównym źródłem beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem, ma właściwości anty-rakotwórcze i chroni przed wpływem i negatywnym działaniem wolnych rodników. Poza tym beta-karoten poprawia odporność, funkcjonowanie systemu immunologicznego, wzrok, obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała anemii. Beta-karoten zawarty w marchewce opóźnia procesy starzenia się, a więc popijając sok marchewkowy lub jedząc dania z marchewki będziemy piękni i młodzi ;)

Czy jeszcze trzeba kogoś przekonywać do ugotowania marchewkowej zupy? Mnie na pewno nie. Tym bardziej, że jest pyszna, a ostatnio posmakowały nam takie wegańskie, mocno jarzynowe smaki. I nie chodzi tu tylko o zdrowie. Zupa jest wyrazista, kremowa, lekko pikantna (to w sumie zależy od Was, jak mocno ją przyprawicie), z nutą kurkumy w tle (aby napisać o jej właściwościach zdrowotnych, muszę stworzyć cały, oddzielny post!). Podsumowując, jest to pewnie jedna z najzdrowszych zup, które dostarczą Wam mega wartości odżywczych i uszczęśliwią w te chłodne, zimowe dni :)

Składniki:


  • 1 kg marchewek
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki domowej wegety
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej kokosowy, do smażenia
  • oliwa z oliwek, extra virgin


Przygotowanie:


  1. Marchewki zalać wodą i ugotować. Ostudzić i obrać ze skórki.
  2. Cebulę zeszklić na patelni z łyżką oleju kokosowego. Dodać drobno posiekany czosnek i imbir oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Zalać wodą, dodać liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka.
  3. Wegetę wymieszać z 500 ml gotującej się wody.
  4. Marchewkę, płynną wegetę i cebulę z selerem i przyprawami (liście usunąć) włożyć do dużego garnka lub wysokiego naczynia i zmiksować na gładki krem. Dodać wody według uznania, zupa ma być gęsta, ale płynna.
  5. Przelać wszystko z powrotem do garnka, dodać kurkumę, sok z limonki, sól i pieprz według uznania i zagotować. Gotować na wolnym ogniu 10-15 minut.
  6. Gdy zupa przestygnie, wmieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek na każdą porcję. 
  7. Smacznego :)
Inspiracja: "Honestly Healthy Cleanse" N. Corrett.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz