Zielony koktajl ze spiruliną? Tak, poproszę!
Spirulina to zielono-niebieskawy proszek z alg, który ostatnimi czasy stał się bardzo popularny i zaliczany jest do tzw. superfoods, czyli produktów o dużej wartości odżywczej, bogatych w witaminy, minerały, białko i antyoksydanty. Spirulina jest bogatym źródłem chlorofilu ( o tym świadczy, chociażby, jej intensywny kolor), aminokwasów i żelaza. Zawiera również kwasy Omega i witaminy z grupy B, witaminę C, D, A i E oraz fosfor, potas, magnez, wapń, sód i cynk.
Warto dodać spirulinę do każdego, nie tylko zielonego, koktajlu, aby podnieść wartość odżywczą naszego codziennego napoju.
Składniki:
- 1/2 awokado
- 1/2 ogórka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 garść szpinaku, lub innej zieleniny
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 330 ml wody kokosowej, lub wody mineralnej
- 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładki, jednolity płyn. Smacznego :)
Koktajl można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do dwóch dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz