poniedziałek, 30 marca 2015

Sałatka z Selerem Naciowym


Lekka, pyszna i zdrowa sałatka z surowym szpinakiem, selerem naciowym, awokado i pomidorem. Polana tradycyjnie dressingiem z oliwy z oliwek, oleju lnianego i soku z cytryny. Całość dopełniają serowe grzanki z chleba bezglutenowego. Polecam na wiosenne i wielkopostne kuracje odchudzające, oczyszczające i nie tylko ;)

Składniki:

  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść młodego szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1/2 awokado
  • 3 kromki chleba bezglutenowego (użyłam bezglutenowego chleba z kminkiem), lub innego dowolnego chleba
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

  1. Chleb pokroić w kosteczkę i przełożyć na niedużą blaszkę do pieczenia. Dodać łyżkę masła klarowanego i piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180-190° C. (Piekłam używając funkcji grill). Przemieszać kilkakrotnie aby grzanki były dobrze pokryte masłem. Posypać serem, wymieszać i piec jeszcze 5-7 minut.
  2. Paprykę, pomidora, selera i awokado pokroić w drobne kawałki. Wymieszać ze szpinakiem. 
  3. W miseczce przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz i sok z cytryny.
  4. Na warzywa wyłożyć grzanki i polać sosem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz