Lekka, pyszna i zdrowa sałatka z surowym szpinakiem, selerem naciowym, awokado i pomidorem. Polana tradycyjnie dressingiem z oliwy z oliwek, oleju lnianego i soku z cytryny. Całość dopełniają serowe grzanki z chleba bezglutenowego. Polecam na wiosenne i wielkopostne kuracje odchudzające, oczyszczające i nie tylko ;)
- 1/2 zielonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- garść młodego szpinaku
- 1 pomidor
- 1/2 awokado
- 3 kromki chleba bezglutenowego (użyłam bezglutenowego chleba z kminkiem), lub innego dowolnego chleba
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- kilka łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Chleb pokroić w kosteczkę i przełożyć na niedużą blaszkę do pieczenia. Dodać łyżkę masła klarowanego i piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180-190° C. (Piekłam używając funkcji grill). Przemieszać kilkakrotnie aby grzanki były dobrze pokryte masłem. Posypać serem, wymieszać i piec jeszcze 5-7 minut.
- Paprykę, pomidora, selera i awokado pokroić w drobne kawałki. Wymieszać ze szpinakiem.
- W miseczce przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz i sok z cytryny.
- Na warzywa wyłożyć grzanki i polać sosem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz