Czekoladowych smaków ciąg dalszy... Czy chodzi po tym świecie, chociaż jedna istota, która nie lubi czekolady? Czy jest ktoś, kto nie skusi się na chociaż najmniejszy kawałeczek czekoladowego ciasta? Tym bardziej, kiedy jest ono zdrowe, bezglutenowe, bez mąki pszennej i prawie bez cukru (nie licząc miodu i cukru w gorzkiej czekoladzie), a w dodatku jest py-szne!
Kruchy spód upiekłam już tradycyjnie na mące gryczanej. Masa to śmietana, jogurt naturalny i creme fraiche. Tak, wiem, wiem, TŁUSZCZ! Jeśli jednak zerkniecie na post tutaj, przekonacie się, że to nie tłuszcz przysparza Wam zbędnych centymetrów w pasie, a właśnie cukier. Dlatego tarta jest praktycznie bez cukru. Posłodziłam ją ksylitolem. Ksylitol to brzozowy alkohol cukrowy, łatwo przyswajalny i trawiony przy udziale niewielkiej ilości insuliny (stąd polecany dla diabetyków). Ma niski indeks glikemiczny (14 razy mniejszy od cukru!) i jest niskokaloryczny, a więc polecany przy odchudzaniu. Wadą jest to, że nie należy do najtańszych. Zaletą, jego wydajność - zamiast 1 szklanki, wystarczą 2-3 łyżki (mniej lub więcej w zależności jak bardzo jesteście uzależnieni od cukru, albo jak bardzo słodkie ciasto chcecie otrzymać).
Składniki:
Kruchy spód:
- 150 g mąki gryczanej
- 1 łyżka kakao
- 125 g masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wody
Masa budyniowa:
- 200 g creme fraiche, lub kwaśnej śmietany
- 180 ml tłustej śmietany
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 3 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 czubata łyżka kakao (najlepiej surowego)
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 70 g gorzkiej czekolady, min. 74% (użyłam 81%)
Przygotowanie:
Kruchy spód:
- Wszystkie składniki zagnieść (ręcznie, w mikserze lub malakserze), uformować kulę, zawinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut-do godziny.
- Rozwałkować i wyłożyć na foremkę do tarty wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
- Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 15- 20 minut, do momentu aż ciasto będzie zarumienione i podpieczone. Lekko ostudzić.
Masa budyniowa:
- Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować do dokładnego połączenia. Wylać na podpieczony spód.
- Czekoladę drobno posiekać nożem i rozsypać na masie budyniowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w temp. 180° C.
- Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz