Te krakersy są taaaaakie doooooobre, że ostatnim czasem dosyć często znajduje się w kuchni i mieszam nasiona z wodą.
Krakersy stanowią znakomitą przekąskę o każdej porze dnia. Są idealne na wyprawę do parku, wycieczkę, piknik lub po prostu zabierzcie je spakowane w pudełko do pracy aby mieć co pochrupać kiedy najdzie Was ochota. Doskonale będą smakować również z ulubionym dipem albo serkiem wiejskim.
Jeżeli chodzi o pieczenie, to postarajcie się rozsmarować nasiona jak najcieniej to możliwe (najlepiej 5 mm) i przypieczcie je dobrze z obu stron. Wtedy będą naprawdę pyszne i super chrupiące.
Składniki:
- 1/2 szklanki nasion chia
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki posiekanych ziół (użyłam natki pietruszki)
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 ml wody
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 170-180º C i wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
- Wymieszać wszystkie składniki w misce i zostawić na 3-5 minut. To pozwoli nasionom wchłonąć wodę.
- Wylać miksturę z ziaren na blachę i rozprowadzić, przyciskając przy tym łyżką na grubość 5 mm.
- Piec przez 30 minut, wyjąć z piekarnika, pociąć w podłużne krakersy przy pomocy ostrego noża, odwrócić i piec przez kolejne 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie przed podaniem.
- Smacznego :)
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni.
Przepis pochodzi z książki 'I quit Sugar' S. Wilson.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz