wtorek, 3 marca 2015

Krakersy z Nasion



Te krakersy są taaaaakie doooooobre, że ostatnim czasem dosyć często znajduje się w kuchni i mieszam nasiona z wodą.

Krakersy stanowią znakomitą przekąskę o każdej porze dnia. Są idealne na wyprawę do parku, wycieczkę, piknik lub po prostu zabierzcie je spakowane w pudełko do pracy aby mieć co pochrupać kiedy najdzie Was ochota. Doskonale będą smakować również z ulubionym dipem albo serkiem wiejskim.

Jeżeli chodzi o pieczenie, to postarajcie się rozsmarować nasiona jak najcieniej to możliwe (najlepiej 5 mm) i przypieczcie je dobrze z obu stron. Wtedy będą naprawdę pyszne i super chrupiące.


Składniki:

  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki posiekanych ziół (użyłam natki pietruszki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml wody

Przygotowanie:



  1. Rozgrzać piekarnik do 170-180º C i wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać wszystkie składniki w misce i zostawić na 3-5 minut. To pozwoli nasionom wchłonąć wodę.
  3. Wylać miksturę z ziaren na blachę i rozprowadzić, przyciskając przy tym łyżką na grubość 5 mm.
  4. Piec przez 30 minut, wyjąć z piekarnika, pociąć w podłużne krakersy przy pomocy ostrego noża, odwrócić i piec przez kolejne 25 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie przed podaniem.
  6. Smacznego :)
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni.

Przepis pochodzi z książki  'I quit Sugar' S. Wilson.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz