Barszcz czerwony jest tym dla nas czym spaghetti dla Włochów albo shepherd's pie dla Brytyjczyków. To więcej niż narodowa tradycja - to legenda!
To jedna z tych zup, do których zawsze wracamy, kiedy te wszystkie nowe i wymyślne przepisy nie wydają się być takie wspaniałe jak tego oczekiwaliśmy. I kiedy nasze pociechy i inni domownicy z jakiegoś niewytłumaczalnego(?) powodu nie wpadają w euforię i zachwyt, kiedy serwujemy im nasze najnowsze 'wynalazki'. Pieczony Irlandzki Drób z Pikantnym Owocowym Nadzieniem lub Suflety z Mieszanką Sałat z Podwójnie Pieczonym Serem Kozim - kto nie miałby na to ochoty?! Dlaczego oni nie doceniają naszych kulinarnych aspiracji? Czy nie widzą jak bardzo się staramy?
No tak, maluchy potrafią być wybredne ;) 'Bleeeeee' może paść z ich ust kiedy powiemy im co jest na obiad, nie wspominając o ich skrzywionej i niezadowolonej minie, kiedy zaserwujemy im choćby łyżeczkę naszego nowego super-pysznego dania.
Ile razy chcielibyście być bardzie kreatywni w kuchni i gotować to, na co WY macie ochotę? Ja wiele razy buszuję po internecie lub studiuję listę przepisów w magazynach i książkach kulinarnych, licząc na to, że w końcu uda mi się znaleźć przepis, który zatriumfuje na moim stole i zostanie przyjęty z owacjami na stojąco. Ja, za to, będę mogła rozszerzyć mój codzienny repertuar posiłków poza standardową już listę: rosół, krupnik, barszcz, naleśniki, schabowe, itd.
No, ale niestety! Wizja zwycięstwa zawsze okazuje się krótkotrwała. A więc, żeby zadowolić gusta mojej rodziny, muszę znowu powrócić do klasyków. One nigdy nie zawodzą. Zawsze się udają. Nigdy nie słyszą słowa 'Nie!'.
Ten barszcz jest jednym z takich klasyków i jedną z ulubionych zup moich dzieci; w gruncie rzeczy, wszyscy ją bardzo lubimy. Jednakże, biorąc pod uwagę najmłodszych i ich nawyki żywieniowe, preferencje i ulubione dania, nie gwarantuję, że Twoje dzieci polubią tą zupę. Ale Ty na pewno :)
Składniki:
- 2 udka kurczaka (organicznego), lub kręgosłup kurczaka, lub inne części
- 10 surowych buraków
- 2-3 marchewki
- bukiet garni
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tłustej śmietany
- sól, sól ziołowa i pieprz, do smaku
- miód, brązowy nierafinowany cukier lub inna substancja słodząca
- ocet jabłkowy, lub winny
- natka pietruszki, świeżo posiekana
- tłuczone ziemniaki, do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć i najlepiej osmalić na gazie. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i zebrać szum.
- Buraki obrać, spłukać wodą i pokroić w cienkie paski. Marchewki obrać, umyć i przekroić na pół. Wrzucić warzywa do garnka.
- Dodać bukiet garni, ziele angielskie, sól, sól ziołową i pieprz. Dodać masło i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę lub dopóki warzywa i kurczak będą ugotowane.
- Dodać ocet jabłkowy i miód/ cukier - należy dodać takie ilości, aby wyważyć odpowiedni dla nas słodko-kwaśny smak.
- Doprawić do perfekcji solą i pieprzem.
- Zaprawić śmietaną.
- Jeśli chcemy, możemy zupę zmiksować blenderem na krem, lub podawać taką jaka jest po ugotowaniu, z kawałkami warzyw.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami i podsmażoną cebulką, lub według uznania. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz