Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa, czyli tzw. cauliflower cheese to danie bardzo popularne na Wyspach. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, lista składników niewymagająca, koszt niski... Na pozór niczym nie wyróżnia się smakiem - to prosta i oczywista zapiekanka. Jednak takie chyba najbardziej lubimy, i takie najczęściej są najlepsze.
Dużo brokuła, dużo kalafiora i dużo sera.... super propozycja na danie wegetariańskie. Zaakceptowana przez najmłodszych ;) A to chyba duży plus ;)
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 główka brokuła
- 3 ząbki czosnku
- 50 g mąki ryżowej, lub innej dowolnej mąki
- 50 g masła
- 2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego, lub 1 szklanka mleka + 1 szklanka wody (u mnie 1 szklanka mleka krowiego eko + 1 szklanka mleka migdałowego )
- 100 g sera cheddar
- sól i pieprz, do smaku
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. Wymieszać, po czym powoli wlać mleko. Dodać podzielonego na drobne różyczki brokuła. Doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut. Można od czasu do czasu dolewać po 2-3 łyżki wody lub mleka aby rozrzedzić sos. Na koniec wmieszać 60 g startego na grubych oczkach sera.
- Kalafiora umyć i pokroić w plastry lub podzielić na małe różyczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem brokułowym. Posypać płatkami migdałów i resztą sera cheddar. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 30 -35 minut, lub aż do momentu kiedy zapiekanka będzie mocno zarumieniona a warzywa miękkie. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz